Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Rouvoet: ‘Er is niet bezuinigd op zorg’

Er is niet bezuinigd op de zorg, het gaat in de zorg nog steeds om ‘minder meer’. Dat zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), in reactie op de begroting en de Miljoenennota.
Rouvoet: ‘Er is niet bezuinigd op zorg’
Foto: ANP Phil Nijhuis

Dat dit jaar de zorg voor het eerst sinds mensenheugenis bijdraagt aan het oplossen van problemen op de rijksbegroting in plaats van omgekeerd, is een verdienste van alle partijen, zegt Rouvoet. De uitgaven over 2014 zijn naar de huidige inschatting van VWS 1,4 miljard euro lager dan begroot. Maar dit betekent dat de groei is getemperd en niet dat er daadwerkelijk minder wordt uitgegeven aan zorg. ‘Zorgverzekeraars zien het als een uitdaging om de komende jaren de kostenstijging in de zorg  in de hand te blijven houden zodat de politiek niet hoeft te besluiten tot snijden in het pakket of het sterk verhogen van het eigen risico.’

Voorbereidingstijd

Rouvoet blijft bovendien bezorgd over de krappe voorbereidingstijd tot 1 januari 2015 waarop alle veranderingen in de zorg in werking moeten treden. ‘En dat terwijl de parlementaire behandeling nog gaande is. Zorgverzekeraars zullen alles op alles zetten om desondanks de continuïteit van zorg te waarborgen, want de zorg voor veelal kwetsbare mensen mag niet in het gedrang komen. Zij roepen de politiek op om rekening te houden met de tijd die nodig is voor een verantwoorde invoering van de hervormingen op 1 januari 2015.’

Veranderingen

Tegen Nederlanders in het algemeen zegt Rouvoet: ‘Nederlanders zullen vanaf 2015 merken dat er veel verandert in de zorg. De hervorming van de langdurige zorg is namelijk de grootste verandering in ons zorgstelsel sinds 2006, toen de Zorgverzekeringswet werd ingevoerd. Zorgverzekeraars steunen deze veranderingen, omdat die echt nodig zijn om de langdurige zorg ook in de toekomst voor alle Nederlanders toegankelijk en betaalbaar te houden. Maar de veranderingen gaan ook gepaard met forse bezuinigingen vanuit de overheid. En dat zullen de mensen gaan merken.’

7 REACTIES

 1. Het feit dat in de tijden van het ziekenfonds en particuliere verzekering geen ‘slecht nieuws’ was had vooral te maken met struisvogelpolitiek. Men zag het probleem wel (de zorg werd exponentieel duurder) maar had het idee dat dit later (door de volgende generatie) wel opgelost zou worden.
  En hier staan we dan…

 2. Lees alle reacties
 3. Het doel van het hoofdlijnenakoord was het beheersbaar krijgen van de zorgkosten want immers elke euro uitgegeven aan zorg levert niets op in de economie. De zorg zou dus goedkope moeten worden zodat de burger meer te besteden heeft. Even een rekensommetje, er is 1.4 miljard is minder uitgegeven dan begroot. Er wordt flink gesneden in de schadelast voor 2015. Mooi, premies omlaagen eigen risico naar beneden. Verzekeraars hebben (veel)meer dan genoeg buffer toch… Maar het tegendeel is waar, eigen risico en de premie gaat omhoog waardoor de burgers minder te besteden hebben. Slecht voor de zorg, slecht voor burgers en slecht voor de economie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn Rouvoet?

 4. Er wordt alleen maar bezuinigd, zeker in de vrije vestiging. Lagere omzetplafonds waardoor je in de zomer al geen nieuwe patiënten kan aannemen, NZA tarieven worden door de ZV aan de laars gelapt, winsten in de zakken van de ZV, patiënten en behandelaren op straat. Maar het gaat goed hoor jongens.

 5. Niet bezuinigd? ????
  De instellingen zijn enorm extra gekort op langdurige meerzorg.
  Als je als instelling cliënten door inspanningen medewerkers positiever functioneren dan wordt je nog meer gekort.
  gevolgen terugval in negatief gedrag wat je als medewerkers zo hard hebt geknokt om dit te verminderen.
  Tja christen
  Die Rouvoet noemt zich christen????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.