Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 80.000 Nederlanders voor zorg de grens over

Redacteur Zorgvisie
Elk jaar steken bijna 84.000 Nederlandse patiënten de grens over voor zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie. Vooral België is populair onder Nederlandse patiënten.
PatiëntenGrens400.jpg
Fotolia.

In totaal zoeken er jaarlijks 83.952 Nederlanders zorg in de omliggende landen. Daarvan gaan er 55.714 naar de zuiderburen in België, 26.241 naar Duitsland en een kleinere groep van 1.997 patiënten trekt naar Frankrijk om geholpen te worden. De redenen lopen uiteen van een beter kostenplaatje en betere bereikbaarheid tot kortere wachttijd, behandelingen die niet in Nederland te verkrijgen zijn en een betere kwaliteit van zorg. Ook voor een second opinion of een gerenommeerd specialist zoeken Nederlanders zorg over de grens. Vooral voor mensen in de grensregio’s is zorg over de grens een kleine stap.  

Niet de grens over
Wat betreft de bereidheid om voor zorg over de grens te kijken, springt Nederland er met 67 procent uit in de Benelux-landen. De Benelux Unie ziet echter ook dat veel patiënten het toch makkelijker vinden om in Nederland te blijven. Ze zijn tevreden over de zorg die hier geboden wordt en zijn bang dat een taalbarrière goede zorg in het buitenland zal belemmeren.    

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.