Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Samsom: ‘Wijkverpleegkundige is de klos’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars maken het wijkverpleegkundigen moeilijk door ze te veel administratief werk op te leggen. Dat vindt PvdA-leider Samsom.
Samsom: ‘Wijkverpleegkundige is de klos’
Foto: ANP Martijn Beekman

Wijkverpleegkundigen moeten alle bestaande cliënten opnieuw indiceren. Met zorgaanbieders is afgesproken dat ze uiterlijk 1 mei klaar zijn met de nieuwe indicaties voor wijkverpleging. Aanvankelijk was die deadline 1 maart, maar de wijkverpleegkundigen hebben uitstel gekregen.

Samsom: te veel administratie wijkverpleegkundige

Het gaat Samsom, die wekelijks als vrijwilliger mee loopt met verpleegkundigen in de thuiszorg, niet ver genoeg. Hij ziet dat het in de praktijk nog niet goed gaat. Tegenover de NOS zegt Samsom dat verzekeraars moeten stoppen met het stellen van onmogelijke eisen aan verpleegkundigen in de thuiszorg. ‘Ze zijn te veel bezig met administratie en komen daardoor nauwelijks aan werken toe’, zegt Samsom. Hij eist dat zorgverzekeraars meer ruimte geven aan verpleegkundigen.

Samsom: vertrouw op professionaliteit wijkverpleegkundige

Samsom prijst, wat hij noemt, ‘de kleine revolutie’ in de zorg, waar de wijkverpleegkundige zelf kan bepalen wat er gebeurt. In zijn ogen dreigen de verzekeraars met hun regeldrift deze revolutie om zeep te helpen. ‘De wijkverpleegkundige is nu de klos. Die krijgt te maken met veel te uitgebreide regels en voorschriften. Vertrouw nou gewoon op de professionaliteit van die mensen, zij weten wat goed is. Daar is de patiënt bij gebaat’, zegt de PvdA-leider tegen de NOS. Tijdens stage in de thuiszorg hoort Samsom onder meer dat er frustraties zijn over haperende ICT en dat de samenwerking met gemeenten laat te wensen over.

4 REACTIES

 1. Een kleine revolutie? Daar word ik een beetje cynisch van. Mede door toedoen van de PvdA is jaren geleden de functionele bekostiging ingevoerd. Weet u nog? Verpleging, verzorging, activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding … (met de bijbehorende tarieven). Het adagium was destijds; als we gaan concurreren op de prijs wordt het allemaal goedkoper en beter.
  Ik werkte als wijkverpleegkundige in een periode ver voor deze tijd. We waren toen ook al professioneel genoeg om zelf uit te maken wat goed was en wat niet.
  Hoe zo revolutie? Speelt mijn leeftijd mij soms parten?

 2. Lees alle reacties
 3. Samson, in ieder geval de PvdA, heeft boter op het hoofd, want men heeft op zijn minst het nieuwe beleid mede helpen vorm te geven. Ik kopieer en plak even een treffend stuk van een blog op een andere site over de zorg:
  ‘Toen in het verleden de AWBZ voor verpleeghuiszorg en thuiszorg en de Wet Bejaardenoorden voor de financiering van de verzorgingshuizen te complex werden, kreeg de ouderenzorg één AWBZ-kader. Nu is dit veranderd naar drie financieringskaders met allerlei verschillende financierings- en indicatieregelingen.
  Mensen die langdurige zorg nodig hebben, zien door de bomen het bos niet meer. Zij raken verstrikt in procedures. Ouderen die uit het verzorgingshuis weer in een appartement zijn gaan wonen met een Volledig Pakket Thuis worden nu voor de keuze gesteld door de zorgverzekeraar om weer in het verzorgingshuis te gaan wonen of thuis te blijven wonen met minder dienstverlening. De chaos wordt steeds groter.’
  Verder houdt het nieuwe ouderenzorgbeleid inhoudelijk überhaupt niet over, heel vriendelijk uitgedrukt. Zie daarvoor https://gezondezorg.org/ouderenzorg (dient nog aangepast te worden aan de ontwikkelingen).

 4. Mooi dat de heer Samson het licht ziet. Maar heeft de politiek niet zelf de verzekeraars de opdracht gegeven om de geleverde zorg beter te controleren? Het stellen van onmogelijke eisen aan zorgverleners (het betreft echt niet alleen de thuiszorg) is hier een uitwas van. Tijd om de regels bij te stellen.
  Misschien kan Samson ook meteen even Schippers en Van Rijn ook vragen om eens een paar dagen mee te lopen met zorgverleners zodat ze kunnen zien hoe de regelgeving uitwerkt op de werkvloer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.