Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Santeon verbetert patiëntenzorg rondom heupoperaties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Santeonziekenhuizen hebben de gemiddelde opnameduur voor heupoperaties terug gebracht met 17 procent. Bij deze ziekenhuizen komen slechts in 3 procent van de gevallen na een primaire heupvervanging complicaties voor binnen 90 dagen.
santeon, vbhc, verbetering zorg heupoperaties
Shutterstock

Dat blijkt uit de resultaten van verbetertrajecten in Santeon-verband. De ziekenhuizen presenteren hun resultaten via hun website.

Heupartrose

De professionals van de zeven Santeon ziekenhuizen zijn in 2016 samen gestart met het actief verbeteren van de heupartrosezorg. Dat doen ze aan de hand van verbetercycli. Iedere cyclus duurt een halfjaar. In dat halfjaar vergelijken ze de uitkomsten van behandelingen en de werkwijze van artsen. Ieder ziekenhuis haalt uit die gesprekken en data de verbeterpunten die ze in hun eigen ziekenhuis oppakken.

Daling opnameduur

Voor patiënten is het medisch gezien beter om zo kort mogelijk in het ziekenhuis te verblijven na een heupoperatie. Een langer dan noodzakelijk verblijf kan namelijk leiden tot vermijdbare complicaties zoals delier en algeheel functieverlies. Bovendien is een kortere opname goedkoper. Door verschillende verbeterinitiatieven is de gemiddelde opnameduur vanwege een primaire heupvervanging met 17 procent teruggebracht.

Weinig complicaties

Alle Santeon ziekenhuizen laten lage percentages complicaties zien tijdens en na de opname van een totale heupprothese. Zo heeft bij de Santeon ziekenhuizen 97 procent van de patiënten geen complicaties binnen 90 dagen na een primaire totale heupoperatie.

Vermindering leefregels

Er is een inventarisatie gedaan naar de leefregels waaraan patiënten zich na een totale heupprothese moeten houden. Deze bleken soms onnodig beperkend te zijn. Door dit met elkaar te bespreken zijn binnen de Santeon ziekenhuizen verbeteringen aangebracht. Zo moesten patiënten bijvoorbeeld de eerste zes weken na de operatie op hun rug slapen. Na onderzoek in een van de Santeon ziekenhuizen (OLVG) bleek dat het belang hiervan nooit wetenschappelijk was aangetoond en is deze leefregel hier afgeschaft.

Santeon

De zeven Santeon ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein.

Rapport

Lees het rapport: heupartrose-santeon

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.