Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers betwijfelt komst fusiegolf

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS is er niet van overtuigd dat de ziekenhuizen aan de vooravond van een nieuwe fusiegolf staan, zoals professor Wim Groot heeft betoogd in Zorgvisie. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.
Schippers betwijfelt komst fusiegolf

De Tweede Kamer had de minister gevraagd te reageren op de berichtgeving in Zorgvisie. Gezondheidseconoom Wim Groot stelt dat ziekenhuizen onder grote druk staan om te fuseren. Dat komt door de strengere kwaliteitseisen, de wens om verliesgevende en winstgevende behandelingen uit te ruilen en de toenemende financiële risico’s voor ziekenhuizen.

Schippers: alternatieven voor fusie

Het is de stellige overtuiging van Schippers “dat ziekenhuizen ook op andere manieren dan door schaalvergroting kunnen en zullen reageren op aanscherping van de kwaliteitseisen en toename van financiële risico’s”. In haar ogen kunnen ziekenhuizen ook zelfstandig besluiten om zich te specialiseren in behandelingen waar ze goed in zijn en om te stoppen met operaties waarbij ze de volumenormen niet halen. Daarnaast kunnen ziekenhuizen ook alleen samenwerken om de kwaliteit te verbeteren.

Schippers: eenzijdig beeld

Schippers vindt dat het artikel een eenzijdig beeld schetst. Volgens haar zijn er ook tegengestelde ontwikkelingen aan de gang. Zo zijn er ziekenhuizen die behandelingen waarin ze minder goed zijn inkopen bij andere ziekenhuizen en die hun eigen zorgaanbod aanbieden in andere ziekenhuizen. Ook de snelle groei van het aantal zelfstandige behandelcentra duidt er volgens Schippers niet op dat groter en breder dé oplossing is om te overleven. “Sterker nog, specialisatie of juist schaalverkleining zijn eveneens succesvolle opties.”

Schippers scherpt fusietoezicht aan

Verder wijst Schippers op de aanscherping van het fusietoezicht. Ze heeft wetgeving in de steigers staan om de publieke belangen kwaliteit en bereikbaarheid beter te waarborgen. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat een zorgspecifieke fusietoets doen. Die toets moeten zorginstellingen afleggen voordat zij naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit gaan. Als de wetgeving is aangenomen door het parlement zal de NMa, net zoals nu, letten op mededinging, en de NZa op kwaliteit en bereikbaarheid. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Zorg aan vooravond fusiegolf’

Kabinet akkoord met scherper fusietoezicht

5 REACTIES

  1. @ Triple. Het punt dat ik maak is dat de huidige constructie de ziekenhuizen onbestuurbaar maakt. Dat is vervelend want daardoor kan het bestuur niet werken aan kwaliteit en doelmatigheid van de geboden zorg. Het maakt mij niet uit wie er de baas is, zo lang als er maar iemand de baas is.

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Rob
    Voor wie komen patienten eigenlijk naar een ZH?
    Niet voor de manager of directeur.
    Inderdaad, voor die lastige specialist! Vervelend, he?
    Alles er om heen zou het werk van de Med. Spec. moeten FACILITEREN, in plaats van obstrueren met oeverloos vergaderen en bureaucratie (DBC/DOT) en wekelijks veranderende (spel)regels.
    Concurrentie? Klinkt fraai,
    maar dan voor het echte bedrijfsleven en niet voor de zorg met een totaal andere dynamiek.
    Maar als het mag, morgen weer
    buiten het ZH spreekuur!
    Dat zie ik nog niet gebeuren..

  4. Het terugtrekken van de centrale overheid -nu dat zo uit komt- leidt beslist tot onverwachte effecten. Dus de minister heeft per definitie geen gelijk. Ik heb al betoogd dat dit te belangrijk is om aan ‘het veld’ over te laten.Hoe willen we onze maatschappij inrichten?

  5. Ziekenhuisfusies zijn zelden nodig voor een efficiënte bedrijfsvoering, zo ook nu niet. En toch heeft Wim Groot gelijk. De directies van ziekenhuizen zijn niet gewend om te moeten concurreren en denken via een fusiegolf te kunnen ontkomen aan concurrentie. Omdat ziekenhuizen vrijwel onbestuurbaar zijn vanwege de macht van de specialisten, is concurrentie voor de bestuurders ook echt bedreigend. Zelfstandige behandelcentra kennen het machtsspel niet en zijn daardoor veel slagvaardiger. Het wezenlijke verschil zit hem niet in schaalgrootte maar in bestuurbaarheid. Kortom, bereid je voor op een nieuwe golf van ziekenhuisfusies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.