Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Marktwerking misplaatste term in de zorg’

MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Vooraf vragen we politici en mensen uit de zorg wat er in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet moet staan. Deze keer Edith Schippers, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Kwaliteit

“De Nederlandse gezondheidszorg is duur maar van middelmatige kwaliteit. Nummer een op de lijst van wat er de komende kabinetsperiode moet veranderen, is daarom het verhogen van de kwaliteit van de zorg. Een stap is al gezet met de invoering van de Zorgverzekeringswet.”

Bureaucratie

“Zorgaanbieders moeten meer ruimte krijgen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het hele zorgsysteem is nu nog gebaseerd op wantrouwen, met een heleboel regels als gevolg. Het regeringsbeleid was gericht op het terugdringen van de bureaucratie met 25 procent. Misschien is die target wel gehaald, maar de zorgaanbieders hebben niet het idee dat ze meer handelingsvrijheid hebben gekregen. De VVD vindt dat je kwaliteitsafspraken moet maken met zorginstellingen en dat je ze daar vervolgens snoeihard op afrekent.”

Marktwerking

“Marktwerking is een misplaatste term in de zorg. Zorgaanbieders zijn niet vrij om alles maar aan te bieden en de prijs te vragen die ze willen. In de zorg zijn zoveel regels die de kwaliteit, de toegankelijkheid en de solidariteit moeten waarborgen. Ik spreek daarom liever van meer prestatieprikkels. Om de zorgaanbieders beter te laten presteren, moeten de toetredingsdrempels voor nieuwe zorgaanbieders weggenomen worden. Ook moet in de volgende kabinetsperiode stapsgewijs worden toegestaan om winst te maken in de zorg. ”

CDA

“Het verkiezingsprogramma van het CDA is opvallend. Veel vergaander dan ik gewend van ben van de woordvoerders in de Tweede Kamer. Meer verantwoordelijkheid, pakketmaatregelen, eigen betalingen.”

Ombuigingen

“De VVD wil twee miljard ombuigen. Dan blijft er voor de volgende kabinetsperiode nog een groei van zes miljard euro over. Ombuigen kan door de arbeidsproductiviteit in de zorg te verhogen. Niet door mensen nog harder te laten werken, maar door slimme technologie en verbetering van de logistiek. Maar we zullen het basispakket ook streng tegen het licht houden. Dat ben je als liberaal verplicht. Mensen moeten een basisverzekering afsluiten en dan is het logisch dat je daar kritisch naar kijkt.”

Wonen

“De VVD is voorstander van het scheiden van wonen en zorg. Dat moet tijdens de komende kabinetsperiode maar eens echt doorgezet worden. Je moet voorkomen dat alleen nog de allerarmsten in verzorgingshuizen terecht komen en de mensen met geld zelf hun zorg gaan regelen.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Klik hier voor meer informatie over het verkiezingsdebat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.