Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers rekent op verlaging zorgpremie

Minister Edith Schippers van VWS rekent erop dat zorgverzekeraars volgend jaar hun premies verlagen. Dat zegt ze zaterdag in het consumentenprogramma Kassa. De verzekeraars maken dit jaar zoveel winst, dat ze zich dat kunnen veroorloven.
Schippers rekent op verlaging zorgpremie

Schippers reageert in de uitzending op ideeën van kijkers om te bezuinigen op de gezondheidszorg. Eén voorstel is dat de winst van de verzekeraars teruggaat naar de zorg. Daarop reageert de minister: ‘Ik zou liever willen dat ze de winst niet in de zorg staken, maar dat de premie omlaag gaat.’ Schippers belooft de verzekeraars hierop aan te spreken. ‘Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is dat als je zulke winsten maakt, we dat terugzien in de premie.’

Weerstand

In februari verzuchtte Schippers dat eerdere voorstellen van het College van Zorgverzekeringen vaak op weerstand stuitten. Ze riep organisaties op om ook zelf met ideeën te komen. Daar is tot september de tijd voor. Inmiddels heeft Schippers al twintig zorgpartijen gesproken en zo’n duizend burgers hebben een e-mail gestuurd naar het ministerie.

Reactie ANBO

Ouderenbond ANBO is blij dat de minister openstaat voor initiatieven vanuit de maatschappij, maar noemt Schippers’ ideeën over premieverlaging opportunistisch. Directeur Liane den Haan: ‘De koopkracht daalt, dus het is een zeer gemakkelijk pleidooi van de minister om de winst die de zorgverzekeraars maken terug te laten vloeien naar de burger. Snelle winst voor het kabinet. Echter, de kwaliteit van de zorg staat gigantisch onder druk, ironisch genoeg door diezelfde bezuinigingen. Het zou de minister sieren om zich daar wat drukker om te maken en zich iets minder opportunistisch op te stellen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.