Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Teleurgesteld over declaratiegedrag bestuurders’

Redacteur Zorgvisie
Niet alle zorgbestuurders hebben gehoor gegeven aan de oproep om open te zijn over hun declaraties. Minister Schippers van VWS schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer het te betreuren dat GGZ Nederland, ActiZ en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geen inzicht willen geven in de declaraties van hun bestuurders.
EdithSchippers400.jpg

De Kamerbrief volgt op de hoorzitting eerder deze maand waarin bestuurders aan de tand werden gevoeld over hun declaratiegedrag. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Nederlandse Federatie van Universitair medische Centra (NFU) hebben hun leden wel opgeroepen tot volledige transparantie over de declaraties van bestuurder schrijft de minister aan de Kamer.

Teleurgesteld
ActiZ, GGZ Nederland en de NVZ hebben aangegeven dat ze dit niet nodig vinden, maar dat ze hun leden adviseren om in het jaarverslag de bedragen op instellingsniveau uit te splitsen naar kostensoort. Daarna is het volgens de drie brancheverenigingen aan de leden zelf om te bepalen of ze die kosten nader willen specificeren. Schippers schrijft deze keuze te betreuren. ‘Hoewel ik het belang van goed intern toezicht onderschrijf, zie ik geen reden voor zorginstellingen om niet ook naar buiten toe open te zijn’, schrijft ze. ‘Bestuurders van zorginstellingen zouden de maatschappelijke discussie over hun declaraties moeten aangrijpen om te laten zien dat zij zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie als het gaat om het zinnig en zuinig omgaan met geld in de zorgorganisatie.’

Niet dwingen tot openheid
De minister geeft in haar brief ook aan dat het mogelijk is om bestuurders tot transparantie te dwingen, maar dat ze hier geen voorstander van is. Het past volgens haar niet bij de rolverdeling in de zorg, omdat zorginstellingen private instellingen zijn die zelf verantwoordelijk zijn voor hun bedrijfsvoering.

Lees hier het artikel dat hoofdredacteur Eric Bassant eerder over declaraties van zorgbestuurders schreef.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.