Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers trekt 105 miljoen uit voor patiëntendossiers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers trekt de komende drie jaar 105 miljoen euro uit zodat patiënten zelf eenvoudig en digitaal toegang krijgen tot hun gegevens bij het ziekenhuis.
Schippers.vierkant.vws.jpg
Foto: VWS

Dit schrijft zij vandaag aan de Tweede Kamer in de voortgangsrapportage over e-health. 

Patiëntenportal
Schippers liet in februari al doorschemeren dat zij geld beschikbaar zou stellen. Toen was nog niet bekend welk bedrag zij in haar hoofd had. De minister liet dit weten tijdens de presentie “Zorg voor 2020” van de NVZ vereniging van ziekenhuizen in Den Haag. De NVZ wil dat iedere patiënt in 2018 zijn eigen dossier kan downloaden. Uiterlijk 2020 moet elk ziekenhuis beschikken over een patiëntenportal. Daarvoor zijn forse investeringen nodig.  

Standaardisatie
Schippers stelt dit nu als voorwaarde: ziekenhuizen moeten vanaf 2018 alle patiënten digitaal inzage bieden in de gegevens en per 2020 moet dit zijn gestandaardiseerd. Met het geld dat Schippers beschikbaar stelt kunnen ziekenhuizen informatie digitaal samenbrengen en veilig met de patiënt uitwisselen. Patiënten kunnen de gegevens daardoor actief gebruiken, bijvoorbeeld door bloedsuikerwaardes bij te houden in een zelfzorgapp en deze gemakkelijk delen met een andere zorgverlener, zo schrijft de minister. Uiteindelijk moet dit leiden tot een vermindering van administratieve lasten voor zorgverleners.

e-health 
Schippers stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor e-health initiatieven van Nederlandse bodem. Goede innovaties die al worden gebruikt, kunnen voor meer mensen behulpzaam zijn. VWS lanceert daarvoor het “Fast-Track initiatief” . Dit dient ter ondersteuning van mkb-bedrijven die hun innovatie breder willen toepassen in de zorg. Vanaf morgen is het Fast Track loket bereikbaar via de site www.zorgvoorinnoveren.nl.

 

Dossier EPD/ZIS
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruikmaken van deze informatie.
Lees meer >>

 

1 REACTIE

  1. Wat te doen met die 105 miljoen??
    In ieder geval: de toepassing van open standaarden afdwingen.
    Het gebrek aan uitwisselbaarheid van informatiesystemen in de zorg is een hardnekkig obstakel. Zorgprofessionals en patiënten hebben er last van als er niet gekoppeld kan worden, het kost de samenleving handenvol geld en is een risico voor de kwaliteit van zorg. Gebruikers en betalers van eHealth oplossingen moeten de toepassing van open standaarden afdwingen. De vrijblijvendheid voorbij dus. Hier ligt dus een kans voor de 105 miljoen euro die Schippers investeert in de inzage van het eigen patiëntendossier. Niet ieder ziekenhuis voor zich op basis van eigen systemen en standaarden. Dus de bijdrage voorwaardelijk maken aan daadwerkelijk resultaat, inclusief gezamenlijk geaccepteerde standaarden.
    Zie ook: http://vitalinnovators.nl/ehealth-monitor-2016-verleiden-koppelen-en-betalen/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.