Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers weerlegt misverstand overheveling medicatie

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS spreekt tegen dat de overheveling van specialistische geneesmiddelen naar het ziekenhuis is stopgezet. De overheveling van dure kankermedicijnen van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) naar de ziekenhuisbekostiging gaat dus gewoon door.
Schippers weerlegt misverstand overheveling medicatie
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De minister reageert daarmee op het bericht uit de Volkskrant waar ook Zorgvisie over berichtte. Ze legt uit dat de overige oncolytica gewoon per 2015 worden overgeheveld conform de brief aan de Tweede Kamer van 15 mei 2014. ‘Er is dus geen sprake van een wijziging van het beleid of stopzetting van de overheveling’, stelt Schippers. De minister zal in 2014 een brede evaluatie opstarten.

Ophef

De berichtgeving ontstond na een publicatie in de Volkskrant over onderzoek van de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV). Hierin staat dat patiënten niet altijd de medicijnen krijgen die de arts voorschrijft. In een reactie stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat patiënten de nodige medicatie krijgen die artsen voorschrijven. ‘Het onderzoek van EGV is wetenschappelijk slecht onderbouwd. Wel zijn er recent problemen gesignaleerd met groeihormoon bij kinderen. Hierover zijn de NVZ en NFU in gesprek met Stichting Kind en Groei.’

Onderzoek naar overheveling

De NVZ deed eerder al onderzoek met de NFU, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers en Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie naar de overheveling onder 928 patiënten uit 25 ziekenhuizen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de patiënttevredenheid over het afleveren van overgehevelde medicatie over het algemeen is toegenomen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.