Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seh-arts direct toegang tot het LSP

Mark van Dorresteijn
Artsen op de afdeling spoedeisende hulp (seh) in ziekenhuizen kunnen sinds 3 december onder eigen verantwoordelijkheid medicatiegegevens raadplegen van patiënten die zij behandelen. Dat laat VZVZ weten.
Seh-arts direct toegang tot het LSP
Foto: RGBstock

KNMG-gecertificeerde seh-artsen die dat willen, kunnen daarvoor bij het CIBG een UZI-pas met de rolcode Arts Spoedeisende Hulp aanvragen. Die rolcode geeft direct toegang tot het LSP. Voorheen hadden seh-artsen ook al toegang tot het LSP, maar alleen onder mandaat van een medisch specialist.

Uitbreiding autorisatietabel

Het VZVZ-bestuur en de VZVZ-autorisatiecommissie hebben ingestemd met deze uitbreiding van de ‘autorisatietabel’. Daarin ligt vast welke zorgverleners met welke UZI-pasrolcodes kunnen inloggen bij het LSP om medische gegevens te raadplegen. Voor de SEH-artsen gaat dit om de medicatiegegevens die apotheken met toestemming van de patiënt beschikbaar hebben gesteld. Ook kunnen zij nu zelf arts-assistenten en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp mandateren om deze gegevens in te zien via het LSP.

Winst voor de patiënt

Een belangrijke mijlpaal voor de artsen op de spoedeisende hulp, stelt VZVZ, ‘want zij schrijven medicatie voor en zijn verplicht om medicatie te verifiëren’. Nu kunnen zij onder eigen verantwoordelijkheid via het LSP snel beschikken over de actuele gegevens die zij nodig hebben om goede medicatiebewaking uit te voeren. ‘En dat is een grote winst in de medicatieveiligheid voor de patiënt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.