Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SEH-artsen bekritiseren DOT

De afdelingen spoedeisende hulp in ziekenhuizen willen af van het nieuwe DOT declaratiesysteem dat patiënten volgens hen met onbegrijpelijk hoge kosten opzadelt. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
SEH-artsen bekritiseren DOT

Sinds de invoering van het nieuwe tariefsysteem DOT in 2012 hebben eerstehulpposten naar eigen zeggen te maken met boze patiënten. Een patiënt die zich met een acute aandoening meldt, loopt grote kans op een rekening van 450 euro, ook al is betrekkelijk eenvoudige hulp nodig. Het eigen risico is sinds januari 350 euro.

Onbegrijpelijk

Michiel Gorzeman, medisch manager en hoofd spoedeisende hulp van het OLVG in Amsterdam, zegt in de Volkskrant dat DOT ‘een onbegrijpelijk systeem is, dat niet uit te leggen valt’. Er is nauwelijks een relatie tussen de rekening en de werkelijke kosten. Er zijn twee tarieven: 150 en 450 euro. Gorzeman: ‘Bij binnenkomst zijn patiënten sowieso 150 euro kwijt. Maar gaan we bijvoorbeeld de wond lijmen, dan kost het opeens 450 euro.’ Dat geldt voor veel meer simpele handelingen. ‘Maar als je een CT-scan maakt, kost het óók 450 euro. En dat is in werkelijkheid juist weer vele malen duurder.’

Veel last van

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen wil af van het systeem. Voorzitter Menno Gaakeer: ‘Er moet een systeem komen waarin mensen die met een acuut probleem komen, niet worden benadeeld. Voordat je een patiënt gaat zien en behandelen, moet je nu eerst over geld discussiëren. Daar hebben onze artsen heel veel last van.’

Huisartsenpost

Verzekeraars willen dat alle spoedeisende patiënten zich eerst bij de huisarts melden. Daar kunnen ze geholpen worden zonder dat ze voor de kosten opdraaien. Maar veel mensen melden zich meteen bij de spoedeisende hulp. Gemiddeld 30 procent van de patiënten komt daar op die manier binnen; in grote steden ligt dat percentage vaak nog hoger. De aanwezigheid van huisartsenposten in ziekenhuizen hebben het probleem niet opgelost.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.