Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder patiënten in Sint Antonius Ziekenhuis

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het Sint Antonius Ziekenhuis in Woerden, Utrecht en Nieuwegein heeft in 2017 ruim 5 procent minder bezoekers ontvangen. Dat meldt het ziekenhuis. Vooral het aantal opnames, dagverpleging en bezoeken aan de poliklinieken kent een flinke afname.
Sint Antonius Ziekenhuis
Foto: Sint Antonius jaarverslag 2018

In 2016 bezochten 662.432 mensen het Sint Antonius Ziekenhuis voor een poliklinisch bezoek. In 2017 was dit met 625.187 bezoekers ruim 5 procent minder. Dat meldt het ziekenhuis in het jaarverslag 2017.

Minder opnames

Ook is het aantal opnames en dagverpleging met gemiddeld 8 procent afgenomen. Het aantal opnames is van 46.924 (2016) naar 43.179 (2017) gedaald. Een afname van ruim 8 procent. Het aantal patiënten in de dagverpleging is met 7,7 procent afgenomen: 44.392 in 2016 tegen 40.942 vorig jaar.

Cijfer Sint Antonius Ziekenhuis 2017

Invoering EPD

Het Sint Antonius heeft meerdere verklaringen voor de afname. Allereerst is het EPD in oktober 2017 live gegaan. De lancering vergde een lang voorbereidingstraject van het ziekenhuis. ‘Het is een groot traject geweest, waarvoor veel medewerkers en medisch specialisten zich hebben ingezet’, meldt het Sint Antonius. Voor de live gang zijn bijna 6000 eindgebruikers in huis getraind om met het nieuwe EPD aan de slag te gaan. Maar voor die training was tijd en ruimte nodig voor de medewerkers. ‘Gedurende een deel van vorig jaar hebben we bewust minder afspraken voor polibezoeken ingepland’, vertelt woordvoerster Sandra van Dulmen aan het AD.

Arbeidskrapte

Verder heeft het ziekenhuis net als alle andere zorgorganisaties te maken met een krappe personeelsbezetting. Dat heeft op een aantal momenten in 2017 op bepaalde afdelingen geleid tot het opnemen van minder patiënten. Bovendien is het aantal patiënten met complexe ingrepen gestegen, wat invloed heeft op het totaalaantal behandelde patiënten. Volgens Van Dulmen wordt er ook regelmatiger onderzocht bij welk ziekenhuis een patiënt voor een ingreep het beste terecht kan. ‘Dan zie je soms dat iemand in overleg met zijn arts andere behandelkeuzes maakt dan gebruikelijk bij een bepaalde aandoening’, verklaart ze aan het AD.

Bedrijfsresultaat Sint Antonius Ziekenhuis

Het CQI-Z-rapportcijfer is wel toegenomen. De patiënttevredenheid is van 8,2 naar 8,3 in 2017 gestegen. De afname van het aantal bezoekers heeft vooralsnog niet tot een negatief financieel resultaat geleid, meldt het Sint Antonius Ziekenhuis.

Financieel resultaat Sint Antonius Ziekenhuis 2016-2017

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.