Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP komt met lijst veelverdieners thuiszorg

Mark van Dorresteijn
De SP heeft een lijst samengesteld van 84 bestuurders bij vijftig thuiszorgorganisaties met een hoog inkomen. ‘Er zijn nog zeker 52 bestuurders in de thuiszorg die meer verdienen dan het maximumsalaris van € 178.000 per jaar’, stelt de SP.
SP komt met lijst veelverdieners thuiszorg
Foto: ANP Bart Maat

De SP heeft de lijst opgesteld om ‘de ogen te openen van diegenen die menen zich te moeten verrijken ten koste van belasting- en zorggeld.’ Tjitske Siderius, SP-Tweede Kamerlid, stelt dat de zorg steeds verder verschraalt en dat personeel in de zorg loon moet inleveren terwijl de bestuurders buiten schot blijven. Schrijnend is dat de bestuurder van Verian – die zijn eigen personeel vraagt 20 procent in te leveren – op een vraag van een medewerker of hij op zijn salaris ook 20 procent ging korten, antwoordde met: “Daar ga ik niet over, mijn salaris wordt door de Raad van Bestuur vastgesteld.” Veel bestuurders blijven netjes binnen de normen, maar het is onverkoopbaar dat bestuurders zichzelf een riant salaris toebedelen terwijl thuiszorgmedewerkers 20 procent moeten inleveren op een toch al karig salaris of ontslag aangezegd krijgen.’

Top-10

Organisatie Bestuurder Salaris
1. Cordaan Drs. E.W.C.M. Damen 307.064
2. Careyn A.M.A. van Overbeek 297.593
3. Omring Noord-Holland ACS Atzema 280.386
4. Driezorg W.G. Woudenberg 271.607
5. Careyn J.M.J. Collette 269.920
6. Rivas P.H.E.M. de Kort 258.060
7. Marente H.G. Boswerger 257.052
8. Thuizorg Zuidwest Friesland W.J. van der Kam 256.880
9. Aafje Rotterdam CME van Schelven 256.444
10. Alliade F.Kuik 255.945

Bekijk de complete lijst inclusief onderzoek

WNT-norm

Het is opvallend dat de SP de inkomens van bestuurders afzet tegen de WNT-norm die pas in 2016 gaat gelden voor de zorg. De WNT-norm van 2013 was namelijk 228.599 euro. Afgezet tegen deze norm, komen slechts 14 bestuurders boven de norm. Voor deze groep zou ook het overgangsrecht (regeling overgangsrecht (PDF)) nog kunnen gelden. Ook dat is niet meegenomen in het overzicht. Tot slot zijn enkele bestuurders inmiddels vertrokken bij de organisatie, zoals Evelyn Lindeman (van Aafje naar MST), Ton van Overbeek is opgestapt, Constant van Schelven is gestopt, Anky Antzema is vertrokken en Wouter van der Kam ging van TZF naar Zaans MC.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.