Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Specialist kan niet bij medische gegevens als het nodig is’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Medische specialisten in ziekenhuizen hebben buiten kantoortijd geen toegang tot de medische gegevens van patiënten bij de huisartsen. Dat zegt Sophia de Rooij, internist-ouderengeneeskunde UMC Groningen, in een interview met Zorgvisie over de zorg aan kwetsbare ouderen.
Sophia de Rooij
Sophia de Rooij. Foto: Paul Tolenaar

De gebrekkige uitwisseling van medische gegevens buiten kantoortijden zit De Rooij hoog. ‘Het is heel bijzonder dat de medische gegevens van patiënten bij de huisarts niet te raadplegen zijn als het er echt op aankomt. Patiënten zijn in Nederland niet de eigenaar van hun medische gegevens. Belgische en Spaanse patiënten hebben hun medische dossier thuis, zodat patiënten en zorgverleners het kunnen inkijken. Het is heel bijzonder dat dit in Nederland zo weinig discussie oplevert. Wij zijn internationaal echt een buitenbeentje.’ Marcel Daniëls, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten vroeg eerder dit jaar in Zorgvisie ICT ook al aandacht voor de gebrekkige uitwisseling van medische gegevens tussen huisartsen en medisch specialisten.

Virtueel verzorgingshuis

Om de acute zorgvraag van thuiswonende ouderen beter te beantwoorden zijn er nieuwe oplossingen nodig. Van Rooij noemt bijvoorbeeld een virtueel verzorgingshuis met een alarmdienst. Als bewoners alarm slaan, komt er niet alleen een ambulance, maar komt er ook een wijkverpleegkundige mee. De ambulancemedewerker en de wijkverpleegkundige bekijken samen wat er nodig is. Nu leidt negen van de tien ambulanceritten nog tot een ziekenhuisopname. ‘Met wat extra thuiszorg kun je vaak ziekenhuisopnames voorkomen.’

Hospital@Home

Het laatste initiatief van De Rooij is Hospital@Home. Samen met de wijkverpleging en huisartsen levert een team van artsen en verpleegkundigen uit het UMCG ziekenhuiszorg aan huis voor patiënten met dementie en een acute zorgvraag. Maar de organisatie over de schotten van ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en wijkverpleging is volgens de wet- en regelgeving vrijwel onmogelijk. ‘We hebben het systeem zo ingewikkeld geregeld, dat we 29 bypasses hebben moeten maken om bestaande regels te omzeilen. Volgens de regels is Hospital@Home eigenlijk niet mogelijk.’ Lees het hele interview in Zorgvisie Magazine.


Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, spreekt over initiatieven van specialisten ouderengeneeskunde om zorg huisbezoeken en consulten aan huisartsen te geven. Publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en Samenleving reflecteert over gelukkig ouder worden en de beleidsomslagen die daarvoor nodig zijn. Directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vertelt hoe de zorgverzekeraar medisch-specialistisch zorg uit ziekenhuizen in de wijk beschikbaar wil stellen.


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.