Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Specialisten vullen kwaliteitsregister

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorginstituut Nederland heeft 120 medisch-specialistische richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten in het kwaliteitsregister opgenomen. Aan het eind van het jaar moeten dit er 300 zijn.
Specialisten vullen kwaliteitsregister
Foto: Stockxchng

De richtlijnen zijn te vinden in een database.

Transparantie

Hiermee komt de Federatie alvast een deel van de afspraak na, die met VWS-minister Schippers is gemaakt in het kader van het jaar van de transparantie. De minister wil betere kwaliteitsinformatie. Dat schrijft zij onder andere in haar transparantiebrief die half maart naar de Kamer is gestuurd. Zij stelt hiervoor jaarlijks 5 miljoen euro beschikbaar.

Federatie Medisch Specialisten

De voordracht van de specialistische richtlijnen is een initiatief van de Federatie, de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie en Zorgverzekeraars Nederland. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ondersteunen de voordracht. Op grond hiervan heeft het Zorginstituut de medisch-specialistische richtlijnen in zijn Register opgenomen.

Op grond van het bovenstaande heeft het Zorginstituut positief geoordeeld over opname van de medisch-specialistische richtlijnen in zijn Register.

Patiënten

De NPCF, de Federatie en ZN hebben afspraken gemaakt voor een vervolg. Er zijn plannen voor patiëntenversies van de richtlijnen. Verder betrekken de initiatiefnemers de NFU en NVZ bij komende herzieningen van de richtlijnen en eventuele obstakels bij de invoering.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.