Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Specialisten willen stoppen met ongepaste zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Specialisten gaan lijsten maken met behandelingen die bewezen effectief zijn. Van de helft van wat artsen nu doen is niet bekend of het wel echt werkt.
Specialisten willen stoppen met ongepaste zorg
Foto: ANP

Dat schrijft de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU in het rapport Zichtbaar zinnige en zuinige zorg. Medisch specialisten gaan in navolging van hun collega’s in Amerika hun medische ingrepen evalueren. Ze brengen in kaart welke behandelingen effect hebben en welke niet.

Sturen op gepaste zorg

Het Amerikaanse initiatief Chosing wisely heeft geresulteerd in een ‘beter-niet-doen’- lijst. De Orde van Medisch Specialisten heeft samen met onderzoeksinstituut ZonMW  het traject ‘Verstandig Kiezen‘ gestart. Dat moet artsen en patiënten helpen om verstandige keuzes te maken. Op 17 april verrichten ze de kick-off op het Congres Sturen op gepaste zorg. Met het staken van zinloze behandelingen valt jaarlijks 150 miljoen euro te besparen.

Special gepaste zorg

Het maartnummer van Zorgvisie magazine, dat vrijdag 28 februari verschijnt, bevat een Special over gepaste zorg. Eén artikel gaat in op wat gepaste zorg eigenlijk is. De grens tussen gepast en ongepast is soms niet zo eenvoudig te trekken. Een ander artikel gaat over het initiatief van gynaecologen om praktijkvariatie in eigen kring onder de loep te nemen. Dat onderzoek kost geld, maar levert nog veel meer op. De artsen willen daarom dat de verzekeraars het onderzoek betalen. Die staan daar niet onwelwillend tegenover. Het derde artikel  gaat over hoe zorgverzekeraars verschillen in praktijkvariatie gaan gebruiken in de zorginkoop.

Verspilling in de zorg

Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit.
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.