Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

St. Elisabeth en TweeSteden vragen fusievergunning aan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis hebben een vergunning aangevraagd voor een bestuurlijke fusie. Zij doen dit nadat de NMa eind vorig jaar oordeelde dat alleen een melding onvoldoende was.
St. Elisabeth en TweeSteden vragen fusievergunning aan

Beide Tilburgse ziekenhuizen willen specialiseren en denken door de fusie beter te kunnen voldoen aan de volume- en kwaliteitseisen.

Hereniging

De ziekenhuizen in Midden-Brabant spreken van een soort hereniging omdat ze oorspronkelijk al één organisatie waren. De rechtsvoorgangers van beide ziekenhuizen vielen onder de in 1827 opgerichte Stichting Het Rooms Katholiek Gasthuis. Ook nu al werken de twee op veel terreinen samen. Ze delen laboratoria en ziekenhuisapotheek. De specialisten van de stadsmaatschappen Longgeneeskunde, Heelkunde, Neurologie, Urologie en de stadsvakgroep Reumatologie zijn in beide ziekenhuizen actief.

Mededinging

In de vergunningsaanvraag wordt onder meer beschreven dat partijen verwachten dat de bestuurlijke fusie aanzienlijke voordelen met zich mee brengt. Bovendien zijn beide ziekenhuizen van mening dat dit niet leidt tot een significante belemmering van de mededinging. Dit wordt bevestigd, zo stellen de ziekenhuizen, door een economisch onderzoek dat is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau in opdracht van de ziekenhuizen. Ze verwachten medio september een beslissing op de aanvraag te ontvangen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Oorschot en Baarsma nieuwe toezichthouders Sint Elisabeth

Wetsvoorstel zorgspecifieke fusietoets naar de Kamer

NZa claimt rol in fusietoets

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.