Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecrectaris Heemskerk prijst open source beleid Sint Antonius

Mario Gibbels
Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is volgens staatssecretaris Heemskerk ‘een prachtig voorbeeld’ van hoe de publieke sector zijn voordeel kan doen met open standaarden en open source software.

Heemskerk kwam tot die conclusie toen hij afgelopen 7 december het ziekenhuis bezocht. De invoering van open source-software en open standaarden bij het Sint Antonius begon al in 1997 en mondde in 2000 uit in het eerste open elektronisch patiëntendossier (EPD) onder de naam IntraZis. In 2008 werden 2.800 werkplekken uitgerust met het besturingssysteem Ubuntu en het kantoorpakket Open Office.

Kostenbesparing

Met open software zijn de kosten voor ict onder controle, zo stelt de ict-manager van het ziekenhuis. Komt bij dat Sint Antonius niet meer afhankelijk is van vaste softwareleveranciers. Ook maken open standaarden de integratie van meerdere programma’s in één centraal EPD mogelijk. ‘Dit zijn precies de redenen waarom ik zo´n werk maak van open standaarden en open source. Het is geen doel op zich, maar een middel om minder afhankelijk te worden en voor kostenbesparing en innovatie,’ aldus Heemskerk.

Bang

Het is echter niet enkel rozengeur en maneschijn, ontdekte de staatssecretaris tijdens het bezoek. Niet alle leveranciers van ziekenhuisapparatuur blijken bereid om hun software ‘open’ te maken, bang als ze zijn om klanten te verliezen. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.