Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

STEPIC van start in St Jansdal

Mark van Dorresteijn
In het St Jansdal ziekenhuis vond gisteren de kick off plaats van STEPIC, een tweejarig project voor de invoering van het epd Epic.
Het officiële startschot voor het traject STEPIC
Het officiële startschot voor het traject STEPIC

Na een korte toespraak van Albert Arp, voorzitter van de raad van bestuur, verrichtte Henk Leeuwis, voorzitter van de Patiëntenraad, de officiële openingshandeling. De Patiëntenraad is nauw betrokken geweest in het besluitvormingsproces met betrekking tot de aanschaf van het nieuwe Elektronisch Patiëntendossier van Epic. Uiteindelijk gaat het er in het traject om dat patiënten nog meer service en efficiency zullen ervaren gedurende hun bezoek aan ziekenhuis of polikliniek.

Betrokkenheid

Het is de bedoeling binnen STEPIC te komen tot een digitaal dossier waarin medisch specialisten en zorgverleners informatie over patiënten gaan opslaan en raadplegen. Daarnaast geeft dit systeem de mogelijkheid tot grotere betrokkenheid van de patiënt bij het zorgproces. Die betrokkenheid is tegelijkertijd een middel om de zorg die aan patiënten wordt verleend, kwalitatief nog beter en veiliger te maken.

Nieuwe werkwijze

De implementatie gaat een kleine twee jaar gaat duren. Het gaat in eerste instantie om het optimaliseren van de zorgprocessen. Voor de medisch specialisten en medewerkers betekent dit dat alle werkprocessen op elkaar afgestemd worden en dat oude vertrouwde werkwijzen losgelaten moeten worden. Naar verwachting gaat het nieuwe werken in het najaar van 2016 voor iedereen in één keer van start.

1 REACTIE

  1. Hoe komt het nou toch dat ziekenhuizen blijven kiezen voor gesloten systemen, terwijl ze toch aan de hand van ervaringen van andere ziekenhuizen kunnen weten dat Epic nog vér achter loopt bij het implementeren van zoiets als standaarden. En ook niets wil weten van inbreng van derde partijen.
    In Amerika zijn in de contracten met Epic bovendien zware boeteclausules opgenomen voor slechte verhalen over Epic (zie Ebola en het Texas Health Presbyterian Hospital ). Het ziekenhuis in Dallas dat refereerde aan een fout in het Epic-systeem, waardoor een diagnose van ebola gemist werd en de patiënt overleed, moest dat daags daarop recificeren.
    Ik begrijp inmiddels dat diverse Epic-ziekenhuizen nog tot 2017 moeten wachten op de realisatie van een aantal vrij eenvoudige wensen.
    Wordt hier een nieuw Alert-dossier geboren?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.