Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen die aangesloten zijn bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zullen komend jaar hun absolute sterftecijfers openbaar maken. Dat hebben de brancheorganisaties deze week per brief laten weten aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Sterftecijfers ziekenhuizen in 2010 openbaar

Het is de bedoeling om in 2011 gecorrigeerde cijfers te publiceren op basis van de data van 2010 van de ziekenhuizen. “We hebben de cijfers bekend gemaakt om twee redenen”, verklaart NVZ-woordvoerder Bob Kiel. “Ten eerste willen ziekenhuizen steeds transparanter worden. Ten tweede neemt de druk steeds verder toe vanuit bijvoorbeeld politiek of patiëntenorganisaties. Volgend jaar gaan we de cijfers bekend maken en dan zullen we er ook nadrukkelijk bij zeggen dat de cijfers niet bedoeld zijn om ziekenhuizen te vergelijken. We maken de cijfers dus eigenlijk bekend om de eerste twee redenen, in de wetenschap dat de cijfers eigenlijk niet gebruikt kunnen worden.”

NPCF: ‘Goede ontwikkeling’

“Wij vinden de openbaarmaking van de sterftecijfers een goede ontwikkeling”, meent Nicole Velthuis, woordvoerder van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. “Het is een stap in de goede richting. De absolute cijfers zijn nu nog niet geschikt voor keuzevoorlichting, maar de gewogen cijfers die hopelijk in 2011 verschijnen, zijn dat wel. In de toekomst willen we graag naar gewogen cijfers per patiëntgroep toe. Deze eerste stap is in ieder geval een goede impuls voor kwaliteit.”

HSMR nog niet geschikt

Tot nu toe ontbreekt het aan een valide indicator voor de ziekenhuissterfte. Hoewel de instellingen beschikken over HSMR, is dit instrument voor de Nederlandse situatie nog niet geschikt om een vergelijking tussen ziekenhuizen mogelijk te maken. Een ranking van deze HSMR suggereert dat ziekenhuizen met een hogere ratio slechtere kwaliteit van zorg leveren en ziekenhuizen met een lage HSMR betere zorg. Recent onderzoek ondergraaft deze stelling. Er is op dit moment dan ook geen bewijs dat HSMR een valide vergelijkingsinstrument is voor de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Rutgers: sterftecijfers nog niet openbaar maken

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

Zorgconsument wil sterftecijfers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.