Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Streekziekenhuizen en NVIC formuleren uitzonderingen op kwaliteitseisen

De SAZ heeft samen met de Nederlandse vereniging voor Intensive Care uitzonderingen geformuleerd op de 'Kwaliteitsstandaard Organisatie van IC'. Als het addendum door het Zorginstituut wordt goedgekeurd, is het voor kleine, regionale ziekenhuizen mogelijk hun ic open te houden.
spoedeisende hulp
Foto: iStock

De ‘Kwaliteitsstandaard Organisatie van IC’ eiste een exclusieve aanwezigheid van een intensivist op de intensive care overdag, in het weekend en op feestdagen. De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) vindt dat iedereen in Nederland, van Zuid-Limburg tot Noord-Groningen, moet kunnen rekenen op goede ic-zorg en kon zich dan ook vinden in het centrale uitgangspunt van de nieuwe Kwaliteitsstandaard IC. ‘Maar’, zo staat in een persbericht, ‘in de praktijk is het al zo dat intensivisten ook een belangrijke rol spelen in de acute as van een ziekenhuis, zoals Spoed Interventie Team en medebehandeling bij de acute opvang van patiënten op de spoedeisende hulp. Daarom was er behoefte om de tekst vanuit doelmatigheidsargumenten hierop aan te passen. Ook is het zo dat intensivisten zelf moeten kunnen beslissen wanneer het verantwoord is dat zij het ziekenhuis verlaten, zoals ook geldt voor andere specialisten.’

Uitzonderingen

In de nieuwe tekst zijn twee uitzonderingen geformuleerd op de regel van exclusieve aanwezigheid van de intensivist overdag op alle dagen van de week:

  1. De intensivist mag kortdurend werkzaamheden verrichten in de acute as van het ziekenhuis.
  2. Als blijkt dat na het lopen van visite en het opstellen van behandelplannen er tijdens weekend- en feestdagen geen instabiele patiënten op de ic liggen, hoeft de intensivist overdag niet aanwezig te blijven.

Spoedtransport

Daarnaast is een aanpassing gemaakt voor de begeleiding van het spoedtransport. ‘De medische begeleiding van een spoedtransport vindt bij voorkeur plaats door een intensivist, maar dan moeten de achterblijvende IC-patiënten stabiel zijn of moet een adequate vervanging geregeld zijn’, aldus Diederik Gommers, voorzitter van de Stuurgroep IC en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Reactie SAZ

‘Bij de regionale ziekenhuizen staat kwaliteit van zorg altijd voorop. Voor de regio en patiënten is het van belang dat de ic-zorg beschikbaar blijft. Met het addendum is dit mogelijk, terwijl tegelijk de kwaliteit van zorg op het hoogste niveau blijft. Laat dit een goed voorbeeld zijn voor toekomstige kwaliteitskaders om door middel van een beetje meer regelruimte doelmatige en kwalitatief hoogstaande zorg af te spreken’, aldus Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van de SAZ.

Kwaliteitsraad

De huidige Kwaliteitsstandaard was in 2016 onder doorzettingsmacht opgesteld door de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad steunt de ontwikkeling van het nieuwe addendum. ‘Als alle relevante partijen, inclusief patiënten en verzekeraars, samen overeenstemming bereiken over een addendum, juichen we dat van harte toe. Het is een teken van een volwassen sector die op weg is een zelfstandig specialisme te worden en in staat is om samen te werken aan optimale kwaliteit van zorg.’

Handhaven

Het addendum zal worden aangeboden aan het Zorginstituut dat gaat toetsen of het opgenomen kan worden in het kwaliteitsregister. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd heeft aangekondigd de ic-richtlijn vanaf 1 juli te gaan handhaven. De kwaliteitsstandaard voor de spoedzorgketen is formeel nog niet goedgekeurd door het Zorginstituut.

Molensteen

Streekziekenhuizen trokken onlangs aan de bel dat de steeds strengere kwaliteitseisen voor hen een financiële molensteen zijn. Van de 28 regionale ziekenhuizen voldeden 12 niet aan de aangescherpte kwaliteitseisen voor de intensive care en 22 niet aan die voor de spoedzorgketen. Ze zouden 22 tot 30 miljoen euro extra nodig hebben voor extra seh-artsen en intensivisten.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.