Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie voor academische netwerken ouderenzorg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
VWS gaat de zes Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) subsidiëren. De structurele financiering levert naar verwachting nieuwe kennis op die landelijk beschikbaar komt voor Nederlandse verpleeghuizen.
ouderenzorg
Foto: Adobe Stock

De structurele financiering is donderdag bekendgemaakt. Volgens VWS  heeft SANO jaren bijgedragen aan een wetenschappelijke kennisontwikkeling in de langdurige ouderenzorg. Denk hierbij aan het niet meer vastbinden van ouderen in verpleeghuizen.

Subsidie kennisnetwerken ouderenzorg

De kennisnetwerken zijn een gezamenlijk initiatief van zes universiteiten van Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Leiden, Amsterdam (VUmc), Groningen en de betrokken verpleeghuizen. Zij onderzoeken concrete thema’s in de ouderenzorg, waaronder pijnbeoordeling bij mensen met dementie en het voorkomen van onvrijwillige zorg.

‘Om de slagkracht van deze Academische Netwerken Ouderenzorg te vergroten, heeft het ministerie van VWS besloten de zes netwerken te co-financieren met structurele gelden’, aldus ZonMw. De subsidies lopen op en bedragen vanaf 2020 700.000 euro per netwerk per jaar. Zo kunnen er meer vaste onderzoekmedewerkers aan universiteiten worden aangesteld en kunnen er meer duobanen binnen de netwerken worden gecreëerd. Bij deze duobanen werken onderzoekers van universiteiten ook deels in een zorgorganisatie, zodat nieuwe kennis direct in de praktijk kan worden toegepast.

Kennisversterking verpleeghuiszorg

ZonMw voert de aanvullende, structurele financiering bij de kennisnetwerken uit. Met de subsidie wordt de huidige kennisinfrastructuur versterkt en wordt er nieuwe kennis opgedaan over bijvoorbeeld effecten van innovaties in de ouderenzorg, aansluiting op de arbeidsmarkt en verdere kwaliteitsverbetering. ‘Hierdoor kunnen de netwerken een forse impuls geven aan het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, in nauwe samenwerking met de zorgpraktijk en het onderwijs’, aldus het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland.

De nieuwe kennis komt landelijk beschikbaar voor alle verpleeghuizen. ‘De verpleeghuiszorg kan hiermee duurzaam verbeteren en vernieuwen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.