Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Substitie werkt alleen als ziekenhuis budget inlevert’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Substitutie van zorg van het ziekenhuis naar de eerstelijnszorg werkt alleen als zorgverzekeraars budget bij ziekenhuizen weghalen. Dat zegt Peter Groenewegen van het NIVEL.
patiënt ziekenhuis bloeddruk
Foto: Fotolia
Premium

Substitutie van zorg van het

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem een (proef)abonnement op Zorgvisie. Na een maand stopt het gratis proefabonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. “Substitutie van zorg van het ziekenhuis naar de eerstelijnszorg leidt veelal niet tot bezuinigingen doordat ziekenhuizen de omzet behouden en gewoon andere dingen gaan doen.”

   FC: Dat kan twee dingen betekenen:
   1. Het ziekenhuis pakt werkt op dat nodig is maar dat a) men vroeger noodgedwongen heeft laten liggen, of b) zich nu pas aandient, zoals toenemende curatieve zorgvraag van ouderen vanwege de bezuinigingen op de care i.c.m. de vergrijzing.
   B. Het ziekenhuis gaat overbehandelen, kwantitatief of kwalitatief.

   In het eerste geval is er in principe geen probleem t.a.v. de totale zorgkosten. Die nemen wel toe, maar dat is gerechtvaardigd (ik ga uit van dat de kwaliteit van zorg gelijk moet blijven).

   In het tweede geval is er wel een probleem, maar dat zou je moeten oplossen met een financieringsvorm waarin de zorguitkomsten een zo groot mogelijke rol spelen. Gechargeerd: uitkomstfinanciering i.p.v. verrichtingsfinanciering. Daar is een systeem voor ontwikkeld, inclusief meetinstrumenten, dat op relatief korte termijn implementeerbaar is; zie https://gezondezorg.org/assessmentwerkwijze.

   En populatiebekostiging gaat in Nederland inderdaad niet werken. Zie voor de (aanvullende) argumenten de pagina Kosteneffectiviteitsmanagement op dezelfde site, onder het kopje Populatiebekostiging.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.