Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SVB blijft pgb voorlopig uitkeren

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijft voorlopig het zorggeld van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) uitbetalen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) meldt dat dinsdag aan de Tweede Kamer.
pgbb.jpg
Foto: Fotolia

Van Rijn kreeg in maart opdracht van de Kamer om andere manieren te zoeken om het persoonsgebonden budget (pgb) uit te keren. Met het pgb kunnen chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg regelen. Maar vlak nadat de SVB in 2015 verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van het pgb regende het klachten van zorgverleners die hun geld niet of te laat kregen. Van de Kamer mag de uitbetaling van het pgb daarom worden weggehaald bij de SVB.

Geen alternatief
De staatssecretaris rapporteerde onlangs nog dat de uitbetalingen nu op orde zijn en dat 98 procent van de correct ingediende declaraties op tijd wordt betaald. Van Rijn meldt nu dat zijn zoektocht niet op korte termijn een alternatief voor de SVB heeft opgeleverd.

Langer zoeken
VVD-Kamerlid Sjoerd Potters, is niet tevreden met de uitkomst van de zoektocht van Van Rijn. ‘Het vertrouwen in de SVB is al een tijd op. De staatssecretaris heeft een duidelijke opdracht gekregen, dit moet anders. Dat heeft bijna de hele Tweede Kamer gezegd. Dit is onvoldoende.’ Hij wil dat Van Rijn de regie neemt en zo snel mogelijk met een concreet advies komt voor de uitbetaling van de pgb’s ‘om er voor te zorgen dat deze kwetsbare mensen niet langer in onzekerheid zitten.’ (ANP)

Dossier Persoonsgebonden Budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.