Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Systeem achterhaalt vaker oorzaak doodgeboren kind

Mark van Dorresteijn
Een nieuw classificatiesysteem stelt artsen in staat om bij tachtig procent van de doodgeboren kinderen een doodsoorzaak vast te stellen. Het systeem is ontwikkeld in het UMC Groningen door gynaecoloog in opleiding Fleurisca Korteweg. Zij promoveert op 27 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Systeem achterhaalt vaker oorzaak doodgeboren kind

Korteweg ontwikkelde en testte het systeem. Zij stelde eveneens vast welke onderzoeken nodig zijn om de doodsoorzaak te vinden. Het onderzoek heeft geleid tot een klinische richtlijn die landelijk zal worden ingevoerd. Met deze resultaten kan een aantal doodgeboortes in de toekomst waarschijnlijk worden voorkomen.

Tulip classificatie

Tot nu toe ontbrak in Nederland, maar ook wereldwijd, één standaardsysteem om de doodsoorzaak vast te stellen maar ook was onduidelijk welke onderzoeken verricht moeten worden om die doodsoorzaak te kunnen vaststellen. Mede hierdoor werd bij tweederde van de doodgeboren baby’s geen doodsoorzaak gevonden. De promovenda ontwikkelde samen met haar collega’s een nieuw classificatiesysteem: de Tulip classificatie. Dit systeem kan onderscheid maken tussen de risicofactoren – bijvoorbeeld roken van de moeder, overgewicht van de moeder, laag geboortegewicht van de baby – en de werkelijke doodsoorzaak, zoals bijvoorbeeld placentaproblemen. Korteweg schreef ook een duidelijke richtlijn over hoe dit classificatiesysteem gebruikt moet worden. Ze introduceerde dit systeem bij vijftig Nederlandse ziekenhuizen, waarna ze 1025 doodgeboortes onderzocht. In 65 procent van de gevallen bleek het slecht functioneren van de placenta de doodsoorzaak te zijn.

Betere voorlichting

Daarnaast stelde Korteweg vast welke onderzoeken zinnig zijn om de oorzaak van een doodgeboorte te kunnen vaststellen. Uit haar onderzoek blijkt dat onderzoek van de placenta, obductie, en chromosomaal onderzoek zeer waardevol zijn voor het achterhalen van de doodsoorzaak. Met deze resultaten kunnen de ouders beter worden ingelicht over de doodsoorzaak van hun kind. Bovendien kan het medisch personeel duidelijk aan de ouders uitleggen waarom deze onderzoeken zo belangrijk zijn. Korteweg en haar collega’s hebben op basis van dit onderzoek een diagnostisch protocol bij doodgeboorte opgesteld, dat landelijk zal worden ingevoerd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Lees meer kwaliteitsnieuws op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.