Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Te veel seh’s in grote steden’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De grote steden hebben 's nachts een overschot aan seh-capaciteit. Ze kunnen makkelijk per toerbeurt 's nachts hun spoedeisende hulp (seh) openhouden, stelt gezondheidseconoom Guus Schrijvers. Minister Bruno Bruins vindt dat zorgverzekeraars een belangrijke rol hebben bij het beter organiseren van de acute zorg.
Foto: ANP/Sem van der Wal

In de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag liggen seh’s dicht bij elkaar. De afstand van de dichtst bij elkaar gelegen seh’s varieert van 2,6 tot 5,9 kilometer, zo valt te lezen in een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine. De cijfers zijn gebaseerd op nog niet gepubliceerd onderzoek van het RIVM. In het artikel staat een RIVM-lijst van de tien dichtst bij elkaar gelegen ziekenhuizen met een afdeling seh.

Open seh in de nacht is duur en belastend

‘Weet je hoeveel mensen ’s nachts een seh bezoeken? Gemiddeld één per anderhalf uur.’ Guus Schrijvers, gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health, is er duidelijk over: ‘Seh-zorg in de nacht is duur en belastend voor het personeel’. Hij doet een concreet voorstel: ziekenhuizen in de grote stad die op minder dan 5 kilometer van elkaar afliggen, sluiten ’s nachts om beurten hun seh – bijvoorbeeld om de week. Om te beginnen, want na een periode van gewenning kan een van de seh’s voorgoed dicht, niet alleen ’s nachts maar ook overdag. ‘Ik zie dit als een stap op weg naar “houdbare groei”. Dat wil zeggen dat de sector weliswaar groeit, maar óók laat zien z’n uiterste best te hebben gedaan om de kosten te beheersen.’ Lees het hele artikel in Zorgvisie Magazine, met kritische kanttekeningen van ziekenhuizen en Ties Eikendal, spoedeisendehulparts in het Radboudumc in Nijmegen en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Bruins: verzekeraars gaan over doelmatigheid acute zorg

‘Het klopt dat acute zorg, maar ook andere zorg, nog niet overal optimaal georganiseerd is’, reageert een woordvoerder namens minister Bruno Bruins voor medische zaken per mail. ‘Ik vind dat de zorgverzekeraars hier een belangrijke rol hebben. Ook de ROAZ’en kunnen de discussie over goede en doelmatige organisatie van de spoedzorg in de regio op gang brengen. Beschikbaarheid van acute zorg en een doelmatige organisatie liggen vaak in elkaars verlengde, zeker ook omdat de personele capaciteit niet oneindig is.’ Bruins noemt verder betere samenwerking en communicatie in regio’s als een succesfactor. ‘Samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders is nodig voor een betere organisatie van de spoedzorg. Ik zie dat deze samenwerking de afgelopen jaren steeds beter van de grond is gekomen. De ROAZ’en pakken hier steeds meer de regie in. De positie van deze ROAZ’en wil ik verder versterken; daar zorg ik de komende tijd voor.’

ZN benadrukt samenwerking bij acute zorg

‘De situatie rond seh’s in grote steden en doelmatigheid heeft onze aandacht’, laat een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten. ‘Zorgverzekeraars vinden samenwerking erg belangrijk. Het draait om de wil om hier samen uit te komen.’ In 2013 lanceerde ZN een gewaagd plan om seh’s te sluiten en te concentreren. Dat stuitte destijds op grote weerstand onder ziekenhuizen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vreesde dat patiënten voortaan minder te kiezen zouden hebben, en vroeg de verzekeraars hun plannen met onafhankelijke kwaliteitsstandaarden te onderbouwen. Die zijn inmiddels af. Het Kwaliteitskader Spoedeisende Zorg heeft echter nog geen formele status. ZN en de Federatie Medisch Specialisten hebben een voorbehoud aangetekend ten aanzien van de bekostiging. Ze willen eerst weten wat het nieuwe kwaliteitskader betekent voor de kosten van de acute zorg en de bedrijfsvoering van ziekenhuizen.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dat lijkt mij een onzalig plan… Ten eerste:de indruk wordt gewekt dat er maar een patiënt per anderhalf uur wordt aangeboden klopt eenvoudigweg niet… er is op spoedeisende hulpen vaker sprake van overbelasting, zeker ‘ nachts…

    Naast hun primair taak, namelijk het opvangen van (acute) patiënten hebben spoedeisende hulpen vaak ook een belangrijke functie binnen de ziekenhuizen zelf. Niet alleen met expertise en ondersteuning van acute situaties binnenshuis, maar ook omdat de mogelijkheid tot opvang van acute patiënten vaak de start is van een behandeltraject. Het al dan niet permanent sluiten van een spoed eisende hulp heeft dus ook grote financiële consequenties voor de ziekenhuizen.

    Elk ziekenhuis heeft vaak ook te maken met een maximale opname capaciteit per dag(deel)…

    Die ziekenhuizen die een (geopende) spoedeisende hulp zouden hebben krijgen dan te maken met een onevenredig zwaar aanbod van op te nemen patiënten. Als opname door te weinig capaciteit van de organisatie “achter” een spoedeisende hulp niet lukt, dan moeten er patiënten uitgeplaatst gaan worden. Een ingewikkeld en langdurig proces en veel gezeul met patiënten is dan het gevolg. Dat is niet zomaar op te lossen door grotere ziekenhuizen. Kok sin sitter reconfigure met capacité its problèmes en sinon genoodAakt patients nuit te plaatsen.

    De ziekenhuizen zo inrichten dat zij ook binnenshuis voldoende capaciteit en expertise hebben om onvermijdbaar groter aanbod van patiënten vanuit een spoedeisende hulp op te vangen lijkt mij een ingrijpende en kostbare zaak, zeker voor de duur van een overgangsperiode.

    Dan hebben we ook nog de ziekenhuizen die het op den duur zonder spoedeisende hulp moeten gaan doen, ook zij moeten hun organisatie gaan herstructuren om toch aan voldoende opnames te kunnen komen, opnames die noodzakelijk zijn voor het behoud van hun bestaansrecht.

    Secundair betekend dat zeulen met patiënten ook weer een extra belasting op de toch al door drukte zuchtende en krakende ambulancediensten…

    Om over de patiënt-vriendelijkheid en de kwaliteit van zorg en de arbeidsvreugde van het zorgpersoneel maar te zwijgen…

  3. duidelijk weer een plan van een Excel-sheet manager. Meer met minder! Op papier zal het zeker kloppen. Veel SEH’s functioneren nu suboptimaal door gebrek aan middelen en mensen en hebben de rustige nacht nodig om op adem te komen en alles te verwerken. Ik ben benieuwd en ik laat me graag verrassen dat ik het helemaal mis heb.

  4. Even een verbaasde reactie:
    1. “ziekenhuizen in de grote stad die op minder dan 5 kilometer van elkaar afliggen, sluiten ’s nachts om beurten hun seh”. Om beurten? Roulette? Kom je met een SPOED geval naar de verkeerde (gesloten) spoed….het is geen koopavond.
    2. “doelmatigheid” is een vreemd begrip. Stormvloedkering kun je dan ook beter afschaffen.
    3. “doelmatigheid en lage aantallen” Als de rest van het ziekenhuis niet sluit om 18 uur, dan kan voor dat enkele geval gerust een arts van een afdeling komen…
    Kom graag een keer meedoen aan deze discussie.
    Mail gerust, we zijn altijd open: m.bouquet@tallkingresults.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.