Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan personeel in zorg- en welzijn

Het tekort aan personeel in de zorg en welzijnsector rijst de pan uit, volgens een onderzoek van Prismant. Betere loopbaanmogelijkheden bieden en allochtonen en herintreders werven voor een beroep noemt het onderzoeksbureau op de site van Zorg+Welzijn als mogelijkheden om het tij te keren.

Er dreigt de komende jaren vooral een omvangrijk tekort aan verzorgenden. Dat concludeert onderzoeksbureau Prismant in haar onderzoek ‘De arbeidsmarkt van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen 2007-2011’. Dit onderzoek voert Prismant jaarlijks met het model RegioMarge uit in opdracht van werkgevers- en werknemersorganisaties en het Ministerie van VWS.

Aantal scenario’s

Bij een grotere vraag naar zorg en welzijn en een sterkere groei van de economie dreigen er in 2011 ook tekorten aan verpleegkundigen en sociaalagogen te ontstaan. RegioMarge gaat uit van een aantal mogelijke scenario’s. Alle scenario’s wijzen er in ieder geval op dat het aanbod van verzorgenden, werkzaam in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en gehandicaptenzorg, over een paar jaar tekort zal schieten bij de vraag.

Groei en verloop

Andere sectoren die in de meeste scenario’s met omvangrijke tekorten te maken krijgen zijn welzijn en maatschappelijke dienstverlening, jeugdzorg en de GGZ. In het ‘Hogere groei en verloop scenario’ geldt voor alle belangrijke groepen van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen dat zich in 2011 tekorten manifesteren. Alleen SPW-ers op niveau 3 en 4 lijken hier, ondanks de huidige grote behoefte in de Kinderopvang, van uitgezonderd te zijn.

Uitgangsposities

Mogelijkheden om het personeelstekort te voorkomen hangen af van de specifieke omstandigheden. De uitgangsposities van instellingen verschillen sterk, aldus Prismant. Daarbij gaat het om zaken als in welke regio men is gevestigd, verloop van personeel, populariteit van de opleidingen. De personeelsproblemen dienen daarom steeds in hun context bekeken te worden.

Opleidingscentra

Mogelijke oplossingen voor het tekort moeten dan ook per regio gezocht worden. Bijvoorbeeld kunnen instellingen in achterblijvende regio’s de opleidingen meer promoten. Regionale opleidingscentra kunnen een bijdrage leveren door de grote verschillen in studierendement te verkleinen.

Goed personeelsbeleid

Werkgevers in zorg en welzijn kunnen het vertrek van personeel beperken door meer en betere loopbaanmogelijkheden te bieden en goed personeelsbeleid te voeren. Het aantrekken van nieuw personeel is belangrijk. Verschillende doelgroepen moeten aandacht krijgen, bijvoorbeeld scholieren, herintreders en allochtonen. Zowel in de opleidingen als onder het huidige personeel zijn allochtonen, vooral Turken en Marokkanen, nu in de zorgsector nog fors ondervertegenwoordigd.

Organisatie

Daarnaast zal gezocht moeten worden naar een nog betere organisatie van de zorg en de inzet van ICT, om met hetzelfde aantal mensen meer te kunnen doen. (Zorg+Welzijn.nl)

Links:

Bekijk het onderzoek

Kabinet vergeet arbeidsmarkt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.