Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tergooiziekenhuis Hilversum behoudt eerste hulp

Claudia Zuiderwijk, bestuursvoorzitter van de Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Hilversum, liet dinsdagavond weten dat de locatie in Hilversum geen spoedeisendehulppost krijgt, maar wel een post voor eerstehulpverlening. Verder werd bekend gemaakt dat de bouw van een zorghotel op dezelfde locatie rond 2012 moet zijn afgerond, in samenwerking met zorgverzekeraar Agis.

Zuiderwijk sprak tijdens een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Hilversum. Sinds de fusie in 2006 van het vroegere ziekenhuis Hilversum en Gooi-Noord in Blaricum, hebben de Tergooiziekenhuizen ervoor gekozen de acute en intensieve zorg en de dagbehandelingen te splitsen. In de loop der jaren is een actiegroep ontstaan die zich keert tegen deze herverdeling van zorgfuncties en zij hebben de lokale SP en de PvdA deels aan hun zijde gekregen.

Onvrede

Vooral onder inwoners van Hilversum leeft het idee dat zij benadeeld zijn doordat zij in hun stad alleen terecht kunnen voor een dagbehandeling. Meerdere aanwezigen in de burgerzaal van het gemeentehuis lieten hun onvrede blijken door hardop te schreeuwen dat het allemaal niets is. “Wij kunnen het nooit helemaal goed doen”, zei Zuiderwijk. “Maar ik kan de status van de ziekenhuizen niet veranderen, want dan heeft u over vijf jaar geen ziekenhuis over. Het staat er financieel namelijk niet zo goed voor.”

Bereikbaarheid ziekenhuis

Jolanda van Oijen, adviseur bij een bureau gespecialiseerd in verkeer en vervoer, presenteerde haar mobiliteitsrapport over de bereikbaarheid van de ziekenhuizen in ’t Gooi. De conclusie dat er slechts een aantal minuten verschil zit tussen een rit naar Hilversum of Blaricum, werd met hoongelach ontvangen tijdens de informatiebijeenkomst. Later bleek dan ook dat het ging om vervoer buiten de spits in de randstad. De aanrijtijden van ambulances blijven echter binnen de landelijke norm. Van Oijen sloot af met een top tien van maatregelen om bereikbare zorg te garanderen voor de komende jaren.

Eerste hulp en zorghotel

“De helft van ’t Gooi is hoe dan ook niet blij met ons plan”, liet Zuiderwijk weten. Na de splitsing van functies was vooral het verdwijnen van een spoedeisendehulppost reden tot verzet in Hilversum. Dinsdagavond liet bestuursvoorzitter Zuiderwijk weten dat er wel een post voor eerste hulp komt in de gemeente, voor bijvoorbeeld lichte brandwonden of kneuzingen. Wie is uitbehandeld, kan vanaf 2012 een aantal dagen overnachten in het ongeveer 120 kamers tellende zorghotel dat Tergooiziekenhuizen in samenwerking met Agis gaat realiseren. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het mobiliteitsrapport over de Tergooiziekenhuizen

Lees ook:

Tergooi organiseert ‘zorginkoopdag’

Hilversum en Gooi-Noord verder als Tergooiziekenhuizen

Claudia Zuiderwijk Zorgmanager van het Jaar

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De keuze van het bestuur van Tergooiziekenhuizen is opzienbarend. Niemand, maar dan ook niemand kan mij uitleggen waarom de (onbegrijpelijke) keuze voor een volledig ziekenhuis op Blaricum is gevallen en niet op Hilversum. Geen enkel “argument” dat meer voor Blaricum zou pleiten dan voor Hilversum. Als ik op de site van Tergooiziekenhuizen lees kan ik qua argumentatie voor Blaricum-keuze net zo goed Hilversum in gedachten nemen, maakt niets uit. Uit het mobilteitsonderzoek is gebleken dat de reistijd maar 3 minuten verschil geeft, dus dat is ook niet interessant. En qua financiering zal het elkaar toch niet ontlopen. Hilversum is stedelijk gebied met meer dan 80.000 inwoners + omliggende gemeenten. Een Spoedeisende Hulp is daar toch op zijn minst op zijn plaats. Het Hilversumse ziekenhuis staat zeer goed bekend en heeft meerdere prijzen gewonnen. Mijn boerenverstand zegt dan eigenlijk: laat toch gewoon dat ziekenhuis volledig bestaan. Er is bouwgrond genoeg, het is makkelijk bereikbaar, het is een hoogscorend ziekenhuis en vervoersknelpunten zijn in één keer opgelost. In deze tijd van de kredietcrisis is dat misschien helemaal nog niet zo’n slecht idee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.