Wanneer thuiszorgmedewerkers bij cliënten thuis katheters verwisselen, maandelijkse injecties geven, zwachtelen of wonden verzorgen, werd dat voorheen vanuit de AWBZ vergoed. Na de versobering van de AWBZ vallen deze handelingen nu onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). De thuiszorgorganisatie voert deze handelingen nog wel uit, maar stuurt de rekening van 68,77 euro per uur naar de huisarts. “Dit tarief is gelijk aan het tarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) rekent”, zegt woordvoerder Jos van de Kemenade van Carinova Leiboom Groep. “Alleen cliëntentijd wordt gefactureerd. Voor reistijd en planning worden geen kosten in rekening gebracht.”
Handelingen thuis
Volgens Kemenade ontstaat het probleem als een huisarts opdracht geeft voor de verpleegkundige handelingen zonder een uitvoeringsverzoek van een medisch specialist. “De specialist is in feite voor de zorgverzekeraar de eindverantwoordelijke van de zorg. Verpleegkundige handelingen thuis op verzoek van de huisarts zonder zorgopdracht van de medisch specialist worden dus niet vergoed. Toch geven huisartsen vaak de opdracht om bijvoorbeeld acht keer per week te zwachtelen. Dit kan op de huisartsenpost gebeuren, maar het is vaak praktischer als een verpleegkundige van de thuiszorg het bij de cliënt thuis doet. Als een huisarts ervoor kiest om de genoemde verpleegkundige handelingen zonder opdracht van de specialist thuis te laten uitvoeren, kan Carinova deze service bieden tegen het standaardtarief voor verpleegkundige handelingen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Kamer wil stille overheveling AWBZ stoppen
‘Huisartsen willen marktwerking terugdraaien’
Wetgeving voor verpleegkundige loopt achter op praktijk
Verpleegkundigen vaker in gewetensnood
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Ik ben een Verpleegkundige van Dienst in een verzorgings-verpleeghuis met herstelzorg en vaak de enige verpleegkundige op 400 patienten binnen- en buitenshuis, in het noorden van het land. Natuurlijk weet ik dat het risico’s zijn en als ik niet 200% zeker ben van mijn vaardigheden (ook al heb ik mijn BIG registratie en up to date) doe ik het niet, maar dat vereist heel veel talent voor draaikonteritis! Maar soms is het patientenbelang net iets te groot en dan hoop je maar op een uitvoeringsverzoek achteraf. Zo werkt het trouwens ook vaak in de thuiszorg. Of de huisarts ook betaald heb ik nog niet vernomen.
Aan Evi: kun je aanvullen welke functie je hebt en voor welke/ wat voor baas je werkt? Het lijkt erop dat je in een verzorgingsinstelling werkt/ Als je BIG-geregistreerd bent en voorbehouden handeling uitvoert zonder uitvoeringsverzoek neem je aanzienlijke risico’s. Erg interessant vind ik ook je opmerking dat de huisarts een rekening krijgt en ik neem aan ook betaalt voor handelingen die hij niet uitvoert.
Ik bekijk het even van twee kanten, niet als huisarts maar als verpleegkundige die de huisartsenhandelingen uitvoert. En die tevens patiënt van een huisarts is.
1. Ik ga nu in de baas zijn tijd handelingen uitvoeren waarvoor ik geen uitvoeringsverzoek heb, omdat de cliënten/ patiënten in een instelling van mijn baas wonen. Officieel doet de huisarts daar de handelingen of anders de thuiszorg. Mijn baas vindt in overleg met de huisarts dat ik die handelingen wel erbij kan doen, mijn taak verzwaard danig en ik verdien geen cent extra natuurlijk. Mijn baas hoeft de thuiszorg niet in te schakelen, dat geld spaart hij uit en de huisarts hoeft geen verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Die heeft dan tijd voor andere dingen.( zie 2) Mijn baas rekent de handelingen door aan de huisarts. De grote oen ben ik, met de (ijdele) hoop dat ik er voor de geïnde bedragen een collega bij krijg, of hoger ingeschaald wordt met meer uren.
2. Als patiënt zie ik de huisarts nog maar zelden. De meeste handelingen worden uitgevoerd door een doktersassistente of de verpleegkundige van de huisartsenpost. Ik moet die enkele keer dat ik bijvoorbeeld nieuwe medicatie nodig heb, de huisarts wijzen op een artikel waarin voor mij belemmerende bijwerkingen naar voren komen; ik houd mijn werk goed bij, veel medische en verpleegkundige (meest buitenlandse)nieuwsbrieven en een aanvulling op het vademecum. Verder word ik, onder protest verwezen naar de verpleegkundige. Ik weiger, daarvoor hoef ik niet van huis. De huisarts accepteert dat wel. Patiënten met diabetes, COPD, incontinentie problematiek, over- en ondergewicht zien de huisarts vaak helemaal niet meer, de praktijkverpleegkundige doet dat allemaal.
Het is dus wel redelijk als de huisarts de rekening krijgt. Ik wil extra betaald worden voor het werk dat ik voor de huisarts doe, met name zodat ik me kan bijverzekeren.
Opdrachten zonder uitvoeringsverzoek mag ik weigeren, maar dat betekent dat ik een opdracht van mijn baas weiger, die zegt dat hij achter mij als verpleegkundige staat als er iets gebeurd. Ik wil dat graag zwart op wit, maar met geen mogelijkheid.
Wie doet dus wat en wie krijgt daar de rekening voor, wie betaalt hem en wie krijgt het geld? En wie hangt aan welke boom als het niet goed gaat?
Nu een huisartsenopinie met bijvoorbeeld een zorgcentrum in zijn pakket….Ik ben benieuwd….