Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thuiszorg en schoonmaak: een winnend duo

Voor gemeenten, thuiszorgaanbieders en vakbonden is de overheveling van de huishoudelijke hulp naar de Wmo een hoofdpijndossier. Zo niet in het noorden van Limburg. Daar heeft Proteion Thuiszorg Noord-Limburg een oplossing gevonden voor de financiële knelpunten.
Thuiszorg en schoonmaak: een winnend duo

Net als zoveel andere thuiszorgaanbieders in het land kreeg ook bestuurder Wiel Ploegman van Proteion Thuiszorg Noord-Limburg, onderdeel van Proteion Thuis, te maken met financiële tekorten. Die ontstonden na de herindicaties. De thuiszorgklanten in Noord-Limburg kregen begin 2008 massaal een indicatie voor de lichtste vorm van huishoudelijke zorg. Lag de verhouding voorheen op zestig procent van de indicaties voor de lichtste vorm van huishoudelijke zorg en veertig procent voor de complexere vormen, na de herindicatieronde was deze verhouding veranderd in negentig procent lichte indicaties en tien procent zware indicaties. Dat stelde de thuiszorgleverancier voor problemen. Ondanks het feit dat de gemeenten in de regio aanbesteedden met reële tarieven en Proteion Thuiszorg Noord-Limburg zich dus niet op verliesgevende tarieven had ingeschreven, leed de organisatie een stevig verlies.

Herindicaties

“Wij waren een gezonde thuiszorgorganisatie die zich al helemaal had voorbereid op de komst van de Wmo”, zegt Ploegman. “Vergeleken met andere aanbieders werkten wij al met relatief veel alfahulpen. Zo’n veertig procent van de lichte vorm van huishoudelijke zorg werd verricht door alfahulpen.” De extreme verschuiving in de herindicaties deed de thuiszorgorganisatie echter toch de das om. Het verlies van Proteion Thuiszorg Noord-Limburg liep binnen een jaar op tot ongeveer een miljoen euro.

In goed overleg met gemeenten en vakbonden heeft Proteion Thuiszorg Noord-Limburg de veranderde situatie succesvol aangepakt. Het bedrijf is nu weer helemaal toekomstbestendig. Naar verwachting zal de organisatie in 2009 weer zwarte cijfers gaan schrijven. En dat zonder een enkel ontslag.

Personeelsbestan

Als eerste heeft Proteion Thuiszorg Noord-Limurg het personeelsbestand onder de loep genomen. Thuishulpen in schaal 25 zijn aan het werk gegaan in de AWBZ-tak van de organisatie als helpende. Zij verrichten daar ongeveer dezelfde werkzaamheden, maar met als belangrijk verschil dat ze nu op onregelmatige tijden werken. Thuishulpen in schaal 20 konden ervoor kiezen om een opleiding te gaan volgen en door te stromen naar het AWBZ-bedrijf. Degenen die dit niet wilden, werden in schaal 10 en 15 geplaatst en kregen een salarisgarantieregeling: de achteruitgang in salaris werd gecompenseerd met een aanvulling tot het salaris dat ze verdienden op het moment van overgang. Deze operatie had betrekking op 340 personeelsleden. Zo’n 110 thuishulpen zijn uiteindelijk met behulp van een opleiding aan het werk gegaan als helpende of verzorgende binnen het AWBZ-bedrijf.

Joint venture

Om toekomstbestendige huishoudelijke zorg te kunnen blijven leveren, ging Proteion Thuis een joint venture aan met schoonmaakbedrijf Vebego onder de naam Proteion Schoon. Proteion Schoon is een volwaardige dochter van Proteion Thuis. “Na onderzoek bleek dat we het beste van twee werelden succesvol zouden kunnen combineren.” Vebego beschikt over een goed geoliede logistieke machine en Proteion Thuiszorg heeft de kennis van thuiszorg in huis. Dat blijkt een winnende combinatie te zijn. “De mensen die voor Proteion Schoon werken, worden betaald volgens de cao van de thuiszorg. Daarbij krijgen alleen schoonmakers die echt met mensen kunnen omgaan de klussen bij hulpbehoevenden thuis. Schoonmakers die liever niet met mensen praten, werken dan ook niet voor Proteion Schoon.”

Interen op de reserves

De veertien gemeenten in Noord-Limburg waren van begin tot eind op de hoogte van de veranderingen bij Proteion Thuiszorg Noord-Limburg. “Toen de problemen aan het licht kwamen, zijn we meteen met de gemeenten in overleg gegaan. We hebben een accountant de situatie laten bekijken en de gemeenten inzicht gegeven in de cijfers.” De openheid van zaken leidde tot de afspraak dat de verliezen bij Proteion Thuiszorg Noord-Limburg in 2008 worden opgevangen door de eigen Wmo-reservers van de zorgaanbieder. Voor 2009 zullen de gemeenten de tarieven herindexeren. “Het is pijnlijk om in te teren op onze reserves, maar acceptabel omdat we weten dat er vanaf 2009 weer een gezond bedrijf staat dat kwalitatief goede zorg levert.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Schoonmaakconcerns azen op onderdelen Meavita

Schoonmaakreus Facilicom stapt in thuiszorg

schoonmaak

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.