Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg Zuidwest Friesland in financiële crisis

Thuiszorg Zuidwest Friesland zit in een ernstige financiële crisis, maar kan behouden blijven door een reorganisatie en intensieve samenwerking met onder andere het Antonius Ziekenhuis. Dat staat op de site van Thuiszorg Zuidwest Friesland te lezen.

Thuiszorg Zuidwest Friesland stevent bij ongewijzigd beleid af op een verlies van drie miljoen euro in 2008, waardoor het eigen vermogen verder sterk afneemt. Momenteel beraadt het bestuur zich op de vraag of verliesgevende activiteiten verzelfstandigd moeten worden of geheel afgestoten. Of er banen op de tocht staan, kan Wouter van der Kam, bestuurder van de bestuursstichting waar de werkmaatschappij Thuiszorg Zuidwest Friesland onder valt, nog niet zeggen. “Of er banen verdwijnen, zal moeten blijken uit onderzoek over verzelfstandigen van bedrijfsonderdelen dat wij de komende maanden voeren. We handhaven in ieder geval het sociaal plan en zijn in gesprek met de vakbonden.”

Reorganisatie

Externe oorzaken van de crisis zijn productiebeperkingen, verschuivingen in de indicatie naar goedkope zorg, te lage prijzen en het gedwongen afstoten van taken, zoals de Jeugdgezondheidszorg naar de gemeenten. “We hebben te lang, te veel gedaan zonder dat het altijd uitbetaald kon worden met de huidige regelgeving”, geeft Van der Kam aan. Intern is de malaise veroorzaakt door een trage reorganisatie. “We zitten nu in een tussenperiode van de reorganisatie, waarin we wel de nadelen ondervinden, maar nog niet de voordelen”, aldus Van der Kam. De bestuurlijke fusie van Thuiszorg Zuidwest Friesland en het Antonius Ziekenhuis moet er mede voor zorgen dat de organisatie er weer bovenop komt. “Hopelijk kunnen we samen met het ziekenhuis een marktpositie creëren waardoor we er weer bovenop komen.” Het toevoegen van een nieuwe directeur, speciaal voor financieel economische aansturing, moet ook gaan zorgen voor betere bedrijfsresultaten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

Drie zorgaanbieders stoppen met huishoudelijke hulp

Klantenstop bij thuiszorginstellingen in de Achterhoek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.