Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toestemming patiënt vereist bij doorstart LSP

Mark van Dorresteijn
De toestemming van de patiënt is vereist voor de verwerking van gegevens bij een eventuele doorstart van het privaat landelijk schakelpunt (LSP). Dat blijkt uit antwoorden van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) op vragen van het Nationaal ICT-instituut in de Zorg (Nictiz).
Toestemming patiënt vereist bij doorstart LSP

Het landelijk EPD werd in april 2011 verworpen door de Eerste Kamer. Minister Schippers heeft vervolgens het Nictiz gevraagd om uit te zoeken of het LSP kan worden doorgezet zonder overheidssteun. Nictiz verkent daarvoor momenteel de mogelijkheden. Deze resultaten worden op 22 augustus aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Verwerking patiëntgegevens

In de plannen wordt de nog op te richten Vereniging Zorgaanbieders voor Zorginformatieuitwisseling (VZZ) verantwoordelijk voor de gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders. Nictiz wil daarvoor van het CBP weten of de VZZ patiëntgegevens mag verwerken zonder toestemming van de patiënt.

Toestemming nodig

Volgens het CBP is dat niet mogelijk omdat het de nieuwe vereniging niet geschaard kan worden onder de categorie hulpverleners, instellingen of voorzieningen voor gezondheidszorg. Het CBP constateert dat de werkzaamheden van het VZZ niet onder het bereik en de bescherming van een medisch beroepsgeheim zullen vallen. Reden daarvoor is het ontbreken van verantwoordelijkheid en betrokkenheid bij daadwerkelijke zorgverlening of behandeling. Daarom mag de VZZ geen patiëntgegevens verwerken zonder daar eerst de uitdrukkelijke toestemming van de patiënt voor te vragen.

LSP

Zorginstellingen kunnen via het schakelpunt lokaal opgeslagen gegevens van patiënten opvragen bij andere zorgorganisaties. Het LSP bevat momenteel de burgerservicenummers van circa negen miljoen mensen. Bijna 4400 zorgaanbieders zijn aangesloten op het schakelpunt. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Zienswijze CBP over doorstartmodel landelijke verwerking medische gegevens (PDF)

Lees ook:

CBP doet onderzoek naar regionale EPD’s

LHV-voorzitter wil LSP behouden voor regionale gegevensuitwisseling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.