Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toezicht op misbruik EPD in handen arts’

Mario Gibbels
Dat veel mensen toegang hebben tot het EPD van een patiënt was al duidelijk. Dat de controle pas achteraf plaats kan vinden ook. Toch is het goed even stil te staan bij de conclusie van het EPD-onderzoek van Medisch Contact en Webwereld. “Artsen genieten een groot vertrouwen, en lopen ook het risico om aansprakelijk te worden gesteld bij het lekken van gegevens.”

Het komt verontrustend over, de enorme lijst van mensen die in de zorg werkzaam zijn en toegang hebben tot het EPD. Webwereld: De verpleegkundige, doktersassistente, fysiotherapeut, artsen uit het gezondheidscentrum, patholoog, en apotheker. Maar ook vakgenoten die om advies wordt gevraagd, co-assistenten, medisch studenten, biochemici, fysici, paramedici, en diëtisten. En ook nog spelbegeleiders op een kinderafdeling, secretaressen, functionarissen belast met het feitelijk beheer van het patiëntendossier en functionarissen belast met de financiële afwikkeling, en mensen die rechtstreeks betrokken zijn bij de medische behandeling.

Vervangers

Dan zijn er ook nog de vervangers van al deze mensen en automatiseringsmedewerkers die UZI-passen krijgen. Verder is het mogelijk dat in bijzondere gevallen opsporingsambtenaren of een geheime dienst de gegevens vordert.

Technisch moeilijk te controleren

VWS hierover: “Hoewel toezicht achteraf goed is vormgegeven, is het ‘kwaad’ dan al geschied. Immers, de gegevens zijn al ingezien. Over het algemeen zullen artsen hier integer mee omgaan en heeft de logging een remmende werking.” Er mag alleen in het dossier worden gekeken als er sprake is van een behandelrelatie tussen arts en patiënt. Maar VWS geeft tegenover het CBP toe dat dit technisch moeilijk te controleren is.

Arts krijgt de schuld

Het toezicht is in de huidige conceptwet nog niet goed uitgewerkt en er is te weinig geld voor, zo meldt het onderzoek. “Veel mensen zullen in het geval er sprake is van misbruik van het EPD waarschijnlijk de arts, die de gegevens in het systeem zet, aanspreken. Artsen genieten een groot vertrouwen, en lopen ook het risico om aansprakelijk te worden gesteld bij het lekken van gegevens.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.