Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Top-50: Chris Marsman best verdienende bestuurder

Chris Marsman, voormalig bestuurder van de Kwadrantgroep, kreeg in 2013 een totale bezoldiging van 507.673 euro. De 50 bestuurders in 2013 ontvingen ruim 19 procent meer dan de 50 grootverdieners in 2012. Dat blijkt uit de ‘Actiz 50’ van Abvakabo FNV.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Top-50: Chris Marsman best verdienende bestuurder

De Actiz 50 is een ranglijst van teveelverdieners in de ouderenzorg en een knipoog naar de Quote 500, aldus Abvakabo FNV. Opvallend in de lijst is dat in veel gevallen de ontslagvergoeding ervoor zorgt dat bestuurders op de lijst terechtkomen. In de top-10 staan bijvoorbeeld zes bestuurders die een hoog inkomen hebben door de ontslagvergoeding.

Top-10

Naam bestuurder Instelling Bezoldiging Ontslagvergoeding
1. Chris Marsman Kwadrantgroep 507.673 369.689
2. Wim Schimmel Inovum 385.742 207.000
3. Robert Jan Paas Beukenstein 351.834 125.000
4. Marco Meerdink Espria en Woonzorg Nederland 322.786
5. Jan Meijer Carint Reggeland 320.985 166.010
6. Anton Zuure Espria en
15
212

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik vind hard werken een kul argument. Ik ken genoeg mensen die verschrikkelijk hard werken en toch niet veel meer dan minimumloon bijgeschreven krijgen en daarnaast is hard werken niet synoniem aan goed werk doen. Je kunt heel hardwerkend de verkeerde beslissingen nemen en de boel in de soep laten lopen.
  Verder vind ik het gemak waarmee bestuurders voor zichzelf dit soort beloningen verantwoorden door te zeggen dat ze hard werken stuitend.

 3. Wat het zo vreselijk maakt is dat ze van het gemeenschapsgeld plukken. U en ik betalen dit met elkaar.
  Als ze nu zelf een bedrijf hebben opgericht en met eigen geld gaan spelen en daar dan een flink inkomen uit trekken…ala …maar niet van gemeenschapsgeld.

 4. Bonus sowieso een vreemd ding. En zelfs buitengewoon absurd en beledigend naar klant, medewerker en maatschappij om een bonus uit te keren (en te ontvangen!) bij ondeugdelijk beleid (financiele discontinuïteit, verscherpt toezicht IGZ etc). Bestuurder is in functie en heeft een zeer goed salaris zo blijkt. Waarom het mogelijk is geworden om buiten de CAO om afspraken te maken over bezoldiging is zeer merkwaardig en superieur gedacht, ook van de RvT. En wanneer komt de volgende laag management die ook vindt dat men buiten CAO om extra beloond mag worden?. Het is toch hopelijk een missie en een gefundeerde keuze om in de publieke sector te werken (en dus niet puur een geldgedreven motivatie)? Een bestuurder weet dat er in de sector een eindigheid kleeft aan het verdienen van veel geld. Dat moet wat mij betreft een duidelijk verschil blijven met de private sector, hoewel die bestuurders persoonlijk risico lopen met een commercieel product (en vanzelf zullen moeten minderen met dividenden, bonussen etc wanneer de zaken slecht gaan). Het lijkt in de publieke sector bijna een omgekeerde beweging, hetgeen de sector enorm te kijk zet, en de Good Governance ernstig ondermijnt of op zijn minst ongeloofwaardig maakt.

 5. Een bestuurder -zeker in de zorg – heeft doorgaans veel macht en dus verantwoordelijkheid. Salaris zou niet boven ministerssalaris mogen uitkomen, maar een bonus – bv. 10% van het jaarsalaris – is m.i. verdedigbaar als de betreffende bestuurder door zijn beleidskeuzes ervoor zorgt dat het personeel tevreden is en optimaal functioneert, dat er verantwoorde financiële keuzes worden gemaakt en dat de bedrijfsvoering soepel en efficiënt is. Dit zou beoordeeld moeten worden door een onafhankelijke commissie van ter zake deskundigen. Echter als deze commissie constateert dat er sprake is van wanbeleid, moet deze commissie ook de bevoegdheid hebben om deze bestuurder te ontslaan zonder ‘vertrekbonus’.

 6. Het systeem is zo ziek. Er zal veel verandering nodig zijn om weer een gezond gezondheidszorgstelsel te krijgen. Het wordt dat tijd dat burgers zich gaan organiseren en het heft in eigen hand gaan nemen. Net ook zo’n droevig artikel gelezen in de Volkskrant over hoe het met de hulpmiddelen gaat na aanbesteding en lagere prijzen. Ik begrijp niet dat bestuurders met dergelijke inkomens niet snappen dat er gebakken lucht verkocht wordt in de aanbestedingen. Volgens mij hoef je daar de hogeschool rekenen niet voor gehad te hebben. De werkelijkheid bij bestuurders en politiek is een hele andere dan de werkelijkheid van de mensen die hulp nodig hebben en de werkelijkheid op de werkvloer.

 7. En natuurlijk is het weer een vrouw die het minst verdient van de teveelverdieners! Hoogste tijd dat het teveel verdiende geld verdeeld wordt onder alle vrouwen die werkTen in de zorg en nu na hun ontslag door de armoedegrens gezakt zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.