Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuberculose patiënt in ziekenhuis Den Bosch

Redacteur KinderopvangTotaal
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een patiënt met open longtuberculose in verpleging. Hij lag op de geriatrische afdeling. De GGD Hart voor Brabant doet verder onderzoek naar mogelijke besmettingscontacten.
Tuberculose patiënt in ziekenhuis Den Bosch
Foto: ANP Toussaint Kluiters

De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd sinds vorige week dinsdag bleek dat hij de ziekte bij zich draagt. De GGD onderzoekt of de mensen met wie hij veel contact heeft gehad ook besmet zijn geraakt. Het gaat op dit moment vooral om familie en vrienden. Verpleegkundigen en andere patiënten worden pas in maart onderzocht, omdat tuberculose enige tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en zichtbaar te kunnen zijn.

Onder controle

Een woordvoerster van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zegt dat de ziekte goed onder controle te houden is door tijdig in te grijpen. ‘In Nederland worden dagelijks een a twee gevallen van tuberculose vastgesteld. In ons verzorgingsgebied gaat het om zo’n 60 patiënten per jaar.’ De GGD Hart voor Brabant is bezig met contactonderzoek van mensen die in aanraking zijn geweest met de patiënt.

Een op tien

De resultaten van het onderzoek worden in april verwacht. Tuberculose is een infectieziekte en alleen overdraagbaar door het direct inademen van de bacterie. Bijvoorbeeld als de geïnfecteerde de bacterie uithoest. De kans is een op tien dat de geïnfecteerde persoon de ziekte ontwikkelt. Tuberculose is goed te behandelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.