Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtcollege schorst cardioloog voorwaardelijk

Een tuchtrechter van het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle heeft een cardioloog een voorwaardelijke schorsing uit het BIG-register opgelegd van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook een gynaecoloog en een tweede cardioloog zouden bij deze kwestie steken hebben laten vallen en kregen een berisping en een waarschuwing, aldus de medische website Mednet.

De eerstgenoemde cardioloog zou in 2002 in het Medisch Spectrum Twente in Enschede niet op tijd de juiste actie hebben ondernomen bij een 31-jarige zwangere vrouw met een kunstklep.

Kunstkleptrombose

De arts had, zo meende de tuchtrechter, meteen moeten denken aan een kunstkleptrombose. De vrouw – veertien weken zwanger – voelde zich al een paar dagen niet lekker en was kortademig bij inspanning, tot ze flauw viel en in het ziekenhuis belandde. De tuchtrechter verweet de arts dat hij haar niet direct had doorgestuurd naar een thoraxcentrum, maar de patiënte die nacht uit handen gaf aan allerlei andere specialisten. Zo wilde hij onder meer een longembolie laten uitsluiten.

Verloren

Op initiatief van andere cardiologen werd de vrouw de volgende ochtend met spoed overgebracht naar een ander ziekenhuis waar bleek de kunstklep door trombose vrijwel afgesloten was. De vrouw liep in de daaropvolgende operaties (ter vervanging van de kunstklep en om nabloedingen te stremmen en hartondersteuning te bieden) een hersenbeschadiging op. De zwangerschap ging verloren en de moeder raakte in coma om vervolgens drie maanden later te overlijden, zo schrijft Mednet.

Berisping en waarschuwing

De tuchtrechter gaf een tweede cardioloog een waarschuwing. Deze arts was kort voor de opname gebeld door de huisarts over de ziekte van de vrouw, maar adviseerde af te wachten. De rechter is echter van oordeel dat de specialist de vrouw direct naar het ziekenhuis had moeten laten komen, omdat de huisarts mogelijk niet alle risico’s kende. Een gynaecoloog in de zaak kreeg een berisping omdat hij, toen hij een reguliere controle op de patiënte uitvoerde op de dag van de opname, direct alarm had moeten slaan. Het tuchtcollege spreekt bovendien van een gebrekkige regie tussen de betrokken specialisten en stelt dat het niet duidelijk was wie het beleid bepaalde. (Mednet)

Lees ook:

Andere artikelen over medische fouten en onzorgvuldigheden op Zorgvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.