Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Turkije doet het beter in de zorg-ict: 150 ziekenhuizen halen EMRAM stage 6

Bert Bukman
Het Turkse ministerie van Gezondheidszorg zet stevig in op betere digitale zorg. Dit heeft er onder meer toe geleid dat 150 ziekenhuizen stage 6 hebben bereikt van het HIMSS EMRAM-model dat de volwassenheid meet van het ziekenhuis-epd. In Europa halen slecht 31 ziekenhuizen dit niveau, in Nederland 2.
EMRAM
Zorg-ict congres in Istanbul © ESC/zaferazizozer

De afgelopen periode heeft Turkije grote stappen gemaakt op het vlak van de digitalisering van de gezondheidszorg. Binnen een jaar hebben als gevolg daarvan meer dan 150 Turkse ziekenhuizen stage 6 bereikt binnen het HIMSS Analytics Electronic Medical Record Adoption Model (EMRAM).
Dit model meet hoe ‘volwassen’ de implementatie van een epd is binnen een ziekenhuis. Tegenover de 150 Turkse ziekenhuizen staan in de rest van Europa slechts 31 ‘Stage 6-ziekenhuizen’, waarvan twee in Nederland.

Verbetering door EMRAM

Verbetering van de kwaliteit van zorg en de efficiëntie binnen de ziekenhuizen is een belangrijke strategische doelstelling van het Turkse ministerie van Gezondheidszorg. De eerste plannen daarvoor dateren van 2013. Maar de overheid heeft er ook in de praktijk uitvoering aan gegeven. Onder andere door vast te leggen dat epd-volwassenheid gemeten moet worden middels EMRAM, en dat ten minste stage 6 gehaald moet worden.

Door deze aanpak wist elk ziekenhuis waar het aan toe was. Daarnaast heeft het ministerie een samenwerkingsverband afgesloten met HIMSS. Hierin is afgesproken dat HIMSS en de Istanbul Medipol University de Turkse ziekenhuizen ondersteunen tijdens de implementatie (bijvoorbeeld met workshops) en voorbereiden op het assessment. Door deze werkwijze zijn de ‘skills’ van Turkse ziekenhuismedewerkers verbeterd.

Vliegwiel van verbetering

Het EMRAM-model wordt door de jaren heen aangepast aan de veranderende omstandigheden in de zorg. De ziekenhuizen moeten daar jaarlijks monitoren of ze nog voldoen aan de eisen. Dit moet een vliegwiel op gang brengen van continue verbetering.

Dit alles blijkt uit onderzoek van adviesbureau M&I/Partners. Het complete artikel is te lezen in het decembernummer van Zorgvisie ict magazine. In dit artikel wordt ook ingegaan op projecten in België en de Verenigde Staten die voorlopen op de situatie in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.