Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Twee Groningse ziekenhuizen verdwijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Lucas Ziekenhuis in Winschoten en het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl sluiten op termijn hun deuren. In plaats daarvan moet er een nieuwbouwziekenhuis centraal in de regio komen waar niet alle specialistische zorg meer wordt aangeboden.
Twee Groningse ziekenhuizen verdwijnen

Dat blijkt uit het onderzoek van KPMG-Plexus in opdracht van de Ommelander Ziekenhuis Groep, gevormd door de twee ziekenhuizen, en van zorgverzekeraar Menzis. Dit onderzoeksrapport is vertrouwelijk, zo laten de opdrachtgevers weten.

Verlies OZG

Volgens het onderzoek heeft de Ommelander Ziekenhuis Groep weliswaar bestaansrecht, maar niet in de huidige vorm. Daarmee zou de kwaliteit van zorg in het geding komen, mede doordat de ziekenhuizen niet aan de gestelde volume-eisen kunnen voldoen. “De huidige financiele situatie, conditie van de ziekenhuisgebouwen en beschikbaarheid van medisch specialistische en acute zorg dwingen de OZG tot ingrijpende keuzes”, zo stelt de ziekenhuisgroep. De ziekenhuizen draaiden over 2011 een verlies van bijna vier miljoen euro. Plannen voor een nieuwbouwziekenhuis waren er al. Verschillende mogelijke locaties zijn de revue gepasseerd, maar een definitieve keuze is nog niet gemaakt.

Samenwerking UMCG

Concentratie op één locatie is noodzakelijk, op voorwaarde dat de OZG samenwerkt met andere zorgaanbieders. Het UMC Groningen is hierin onmisbaar en daarom heeft Menzis het umc gevraagd om mee te doen aan een plan om de zorg voor de inwoners van Noord-Oost Groningen te garanderen. Fusieplannen met het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal liepen in het verleden op niets uit. Bestuurder Guus Bruins zei daarover op RTV Noord dat de slechte financiële uitgangspositie hierbij een rol speelde, evenals stroef lopende relaties tussen de medische staven. Het Refaja stond eind 2011 ruim een miljoen euro in de plus. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Bert Bruggeman verlaat UMC Groningen

‘Oost-Groningen kan één ziekenhuis missen’

Fusie Refaja en OZG van de baan

Menzis pleit niet voor fusie in Oost-Groningen

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het zou een slechte zaak zijn om het lucas ziekenhuis in Winschoten te sluiten.Winschoten ligt centraal in Oost -Groningen en van alle kanten zowel via auto,bus en spoor bereikbaak.Bovendien tegen het winkelcentrum aan net als het UMCG te groningen met 2 uitval wegen richting de a7 naar Groningen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.