Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Tweede Kamer bezorgd over toekomst LSP

Annelies Vermeulen
De vaste Kamercommissie van VWS maakt zich zorgen over de digitale medische gegevens van 8,7 miljoen Nederlanders die via het LSP te ontsluiten zijn. Dat meldt skipr.nl. Veldpartijen dringen aan op voortzetting van het LSP, terwijl er volgens de Kamercommissie met het verwerpen van het EPD door de Senaat geen juridische grondslag meer is voor gegevensuitwisseling via het LSP.
Tweede Kamer bezorgd over toekomst LSP

Minister Schippers is van mening dat er met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) en de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) wel degelijk een juridisch kader is voor voortzetting van de gegevensuitwisseling. Indien nodig wil Schippers dit wettelijk kader aanpassen. Daarbij vindt de minister dat “ook zonder expliciete wettelijke grondslag een LSP kan blijven bestaan”. “Mogelijk zal worden overgestapt naar een opt-insysteem.”

CBP

Om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen, blijft het LSP de komende drie maanden in de huidige vorm bestaan. Wel worden er geen nieuwe patiënten via het LSP aangemeld. Voorafgaand aan het raadplegen van het LSP moeten de 4400 aangesloten zorgverleners toestemming aan de patiënt vragen. Daarnaast kunnen burgers net als in de huidige situatie bezwaar maken. Bij het verwerken van het bezwaar zullen de beschikbare gegevens worden verwijderd. Volgens de minister is het aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) om toe te zien op een correcte gang van zaken. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

OIZ wil meewerken aan LSP

KNMP wil LSP behouden

Huisartsenposten en apothekers willen meebetalen aan voortbestaan LSP

3 REACTIES

  1. ik ben sterk op tegen om digitaal met alles om te gaan iedereen kan daar misbruik van maken en wat joseph zegt nooit meer naar de dokter gaan. zoals ik ben er juist afhankelijk van maar goed ik jou wel gelijk maar schippers moet ook beter nadenken met wat zij daar aanhalen, en weet zij ook van waar zij er mee bezig is ( denk het van niet)
    iedereen kandan er achter komen,zij zeggen van niet maar het is wel zo.het klopt gewoonweg niet!punt

  2. Lees alle reacties
  3. Ik hoorde vandaag een interview met degene die de chip in de toegangskaart tot het LSP van de zorgverlener had gekraakt:er schijnt een chip in te zitten met een vrij goedkope beveiliging, Misschien belangrijk om eerst iedereen die een toegangskaart tot het LSP heeft te voorzien van een nieuwe kaart met een goed beveiligde chip. Dat gaat dus weer flink wat geld kosten.
    Ik ga mijn gegevens toch maar laten blokkeren als de minister daar zo laconiek mee omspringt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.