Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twintig ziekenhuizen onderzoeken samen prostaat- en blaaskanker

Annelies Vermeulen
Twintig Nederlandse ziekenhuizen gaan gezamenlijk onderzoek doen naar prostaat- en blaaskanker. Door in groter verband studies op te zetten en uit te voeren, willen de onderzoekers de behandeling van patiënten verbeteren.
Twintig ziekenhuizen onderzoeken samen prostaat- en blaaskanker

De ziekenhuizen hebben de studiegroep DUOS opgericht. Stichting DUOS is een mix van academische ziekenhuizen, enkele top-klinische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen. De groep heeft een startsubsidie gekregen van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

Ziekenhuizen

“Een vaste, hechte samenwerking heeft veel voordelen”, zegt Ronald de Wit, van het Erasmus MC en voorzitter van stichting DUOS. “Je kunt eerder signaleren wat onderzocht moet worden en doordat veel ziekenhuizen deelnemen, kunnen patiënten uit het hele land meedoen aan onze onderzoeken. Samen vinden we ook gemakkelijker aansluiting bij belangrijke studiegroepen in andere landen.”

Eerste onderzoek

Bij het eerste gezamenlijke onderzoek, onder de naam Cabaresc, kijken de onderzoekers hoe de bijwerkingen verminderd kunnen worden van een medicijn bij prostaatkanker. “Veel patiënten krijgen bijvoorbeeld diarree van het medicijn”, zegt De Wit. “We gaan kijken of we dat kunnen voorkomen met budesonide, een ontstekingsremmend middel.” Ook willen de onderzoekers kijken of ze aan de hand van eigenschappen van kankercellen van de patiënten kunnen voorspellen welke patiënten het meeste baat hebben bij een behandeling met Cabazitaxel. Aan het onderzoek, dat wordt geleid door het Erasmus MC, werken 250 patiënten mee. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Behandeling prostaatkanker soms onnodig’

Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Ziekenhuizen starten Bekkenbodemcentrum Amsterdam

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.