Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Uitspraak: verzekeraars mogen pgb-tarief niet ‘alvast’ verlagen

De Geschillencommissie Zorgverzekeringen van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft uitgesproken dat de zorgverzekeraars het persoonsgebonden budget verpleging en verzorging (pgb vv) voor bestaande pgb-houders niet zonder meer met ingang van 1 januari 2015 mochten verlagen. In 2015 gold immers niet alleen de oude indicatie maar ook het oude tarief.
Uitspraak: verzekeraars mogen pgb-tarief niet 'alvast' verlagen
Foto: iStock

Diverse budgethouders die al in 2014 een pgb ontvingen uit de AWBZ hebben ervaren dat het nieuwe pgb in 2015 lager uitviel. Zij hebben bezwaar gemaakt tegen deze naar hun mening onrechtmatige verlaging van de vergoeding bij de geschillencommissie. In twee dossiers oordeelt de commissie nu in het voordeel van de budgethouders.

Uitspraak

Tot 1 januari 2015 werd het pgb vv gefinancierd uit een subsidieregeling gebaseerd op AWBZ. Na deze datum golden voor het pgb nieuwe regels, gebaseerd op de Zorgverzekeringswet, die in de verzekeringsvoorwaarden en een reglement zijn vastgelegd. In de betreffende reglementen zijn echter vergoedingen bepaald die lager uitvallen dan die in 2014 van toepassing waren. De commissie oordeelde in twee zaken waarin betrokkenen in 2014 reeds een pgb hadden dat niet alleen de in 2014 bepaalde indicatie diende te worden gerespecteerd (het aantal uren), maar ook  dat de hoogte van de vergoeding (het tarief) ongewijzigd moest blijven tot het moment van het aflopen van de indicatie, uiterlijk tot 31 december 2015. Zorgverzekeraars moeten aan deze bestaande pgb-houders tot het einde van de indicatie en uiterlijk tot het einde van dit jaar het oude tarief vergoeden.

Tarieven

Deze uitspraak is alleen van toepassing op mensen die in 2014 al een pgb vv hadden, met een indicatie die doorloopt in 2015. Voor nieuwe aanvragers gelden de in de reglementen van de zorgverzekeraars opgenomen vergoedingen, die lager zijn dan de tarieven die in 2014 golden. Deze tarieven kunnen overigens per zorgverzekeraar verschillen.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.