Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel besluit prijsonderhandelingen dbc’s

MAARSSEN - De dbc-declaraties (diagnose-behandelingcombinaties) moeten eerst op orde zijn voordat minister Hoogervorst een besluit neemt over uitbreiding van het deel van de ziekenhuiszorg waarvoor vrije prijsonderhandelingen gelden.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over de te veel gedeclareerde dbc’s.

Overleg

Het ministerie van VWS en de brancheorganisaties van specialisten, zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben maandag overleg gevoerd over de problemen met de dbc-declaraties. Afgesproken is dat hier nader onderzoek naar zal worden verricht. Tegelijkertijd zal de dbc-systematiek verder vereenvoudigd worden.

Effect waarschijnlijk ‘nihil’

Hoogervorst schrijft in zijn brief dat de effecten van de te veel gedeclareerde dbc’s voor de no-claim van verzekerden waarschijnlijk “nihil” is. Het gaat namelijk niet om de eerst gedeclareerde dbc’s maar de tweede of volgende dbc’s. Na de eerste dbc is de no-claim van de verzekerde vaak al overschreden.

Financiële gevolgen miniem

De financiële gevolgen van de te veel gedeclareerde dbc’s zijn ook miniem, schrijft Hoogervorst in zijn brief. De meerderheid van deze gedeclareerde dbc’s vallen onder het zogeheten A-segment waarvoor ziekenhuizen en specialisten een vast budget krijgen.

Brief uitgesteld

Hoogervorst was van plan om een dezer weken een brief naar de Tweede Kamer te sturen over de uitbreiding van vrije prijsonderhandelingen in de ziekenhuiszorg. Deze brief is nu, door de problemen met de dbc-declaraties, uitgesteld tot na de zomer. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.