Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG en Erasmus MC gaan samen medicatie maken

Mark van Dorresteijn
Erasmus MC en UMC Groningen worden partners in Apotheek A15 in Gorinchem. Door de samenwerking kan het UMCG aan de kwaliteitseisen blijven voldoen. Erasmus MC was al actief in Apotheek A15.
UMCG en Erasmus MC gaan samen medicatie maken
Foto: ANP Lex van Lieshout

In de productiefaciliteit Apotheek A15 worden geneesmiddelen gemaakt voor gebruik in het Erasmus MC en voor een groeiend aantal derden.

Verplaatsen

Het UMCG gaat een deel van zijn totale geneesmiddelenproductie verplaatsen naar Apotheek A15. Het betreft geneesmiddelen voor specifieke patiëntengroepen en onderzoek, die niet commercieel verkrijgbaar zijn en die worden bereid, gekeurd en toegevoegd aan de voorraad, zowel voor eigen gebruik als voor gebruik door andere ziekenhuizen. De ad hoc bereidingen voor individuele patiënten die niet op voorraad worden gehouden, blijven in het UMCG plaatsvinden.

Consequenties voor personeel

De samenwerking in Apotheek A15 heeft grote gevolgen voor 22 medewerkers van de ziekenhuisapotheek in het UMCG. Deze personele gevolgen zullen nader worden uitgewerkt in een reorganisatieplan. Uitgangspunt is om medewerkers zoveel mogelijk te herplaatsen. De verwachting is dat de overheveling van de activiteiten naar Apotheek A15 ongeveer een jaar in beslag neemt.

Apotheek A15

Het Erasmus MC heeft de Apotheek A15 buiten Rotterdam gebouwd vanuit de visie van centralisatie van geneesmiddelbereiding. De bereidingsfaciliteit is voorbereid op deelname van enkele grote partijen die hun eigen geneesmiddelbereidingen kunnen uitbesteden aan Apotheek A15. Apotheek A15 en het Erasmus MC werken vanaf het begin samen bij het verkennen bij diverse ziekenhuizen en andere partijen van de mogelijkheden tot strategische samenwerking in Apotheek A15. Daarnaast is Apotheek A15 actief met het benaderen van een diversiteit aan potentiële klanten, ter uitbreiding van de klantenkring.

Soarian

Het is niet de eerste keer dat de twee ziekenhuizen samen optrekken. In het eerste kwartaal van 2014 kozen de ziekenhuizen gezamenlijk voor Sorian, het epd van Siemens dat inmiddels overgenomen is door Cerner. De ziekenhuizen starten vanaf april 2014 met ontwerpen, inrichten en testen van het nieuwe epd/ZIS. Ook met de migratie en scholing van medewerkers wordt begonnen. In het UMCG moet de totale implementatie in 2017 en in het Erasmus MC in 2018 zijn afgerond.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.