Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG lanceert website voor ziekte-ervaringen

Mark van Dorresteijn
Het UMC Groningen heeft een website opgericht waarop mensen kunnen delen hoe een ziekte hun leven verandert en wat het betekent om met een ziekte te moeten leven. De eerste ziekte die op deze site aan bod komt is dementie. Andere ziektebeelden volgen op een later moment.
UMCG lanceert website voor ziekte-ervaringen

Op de website pratenovergezondheid.nl wil het UMCG betrouwbare informatie over de beleving en ervaring van patiënt of mantelzorger verzamelen. In het huidige informatieaanbod over dementie is er volgens het ziekenhuis weinig tot geen informatie over de vraag wat dementie daadwerkelijk met de patiënt of mantelzorger doet. ‘Patiënten- en vrijwilligersverenigingen geven aan dat deze informatie nauwelijks verkrijgbaar is en bovendien niet altijd betrouwbaar is. Ook zorgverleners hebben niet altijd antwoord op ervaringsgerichte vragen. Door ervaringen van anderen kunnen mensen zich eerder voorbereiden op wat gaat komen en tijdig eventuele maatregelen nemen. Hierdoor kunnen zij langer de regie over hun eigen thuissituatie houden en hun welbevinden en kwaliteit van leven verhogen.’

Diepte-interviews

Op de website komt informatie over de impact van dementie te staan. Die informatie komt voort uit diepte-interviews, waarin patiënten en mantelzorgers hun persoonlijke verhaal vertellen vanaf het moment dat de eerste verschijnselen zich voordeden. De verhalen worden op de website geïllustreerd met video-, audio- of tekstfragmenten van de interviews. De site geeft daarmee antwoord op veelgestelde vragen en biedt mensen inzicht en informatie over dementie(problemen) en hoe daarmee om te gaan. Naast het feit dat patiënten en mantelzorgers hun voordeel kunnen doen met de website, wordt de site ook een bron van informatie voor (para)medische en andere zorgverleners.

Engelse variant

In Engeland is al veel ervaring opgedaan met een vergelijkbare site, healthtalkonline.org. Op de Engelse website staan 75 ziekten en gezondheidproblemen vermeld. Afhankelijk van te verwerven subsidies wil het UMCG zo veel mogelijk ziektebeelden aan de website toevoegen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.