Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UVIT vergoedt cursus mantelzorgers dementiepatiënt

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar UVIT vergoedt vanaf volgend jaar de cursus Dementie de baas. Daarin leren mantelzorgers van dementerenden hoe ze met hun situatie kunnen omgaan.
UVIT vergoedt cursus mantelzorgers dementiepatiënt

Vanaf 1 januari kunnen UVIT-verzekerden deelnemen aan de online cursus Dementie de baas. De zorgverzekeraar vergoedt het als een vorm van eerstelijns psychologische zorg. “Mantelzorg zal een steeds grotere rol gaan spelen, doordat er minder handen aan het bed komen en doordat door de vergrijzing meer mensen zorg nodig hebben. Wij ondersteunen allerlei initiatieven die ervoor zorgen dat patiënten dankzij mantelzorg buiten de curatieve of chronische zorg blijven”, zegt woordvoerder Dennis Verschuren.

Wetenschappelijk onderzoek

De cursus is een initiatief van Stichting Geriant, Alzheimer Nederland en het Trimbos-instituut. Geriant heeft hem op eigen kosten ontwikkeld, Univé betaalt het wetenschappelijke onderzoek dat momenteel loopt. Verschuren: “Wetenschappelijk onderzoek naar het effect is voor ons belangrijk, maar wij geloven echt in deze cursus en daarom vergoeden we het per 1 januari. Wij horen van deelnemers aan het onderzoek ontzettend veel positieve reacties.”

Geriant: ‘Doorbraak’

Directeur Jan Vuister van Geriant is heel blij met de stap van UVIT. “Ik vind het echt een doorbraak dat een verzekeraar zo zijn nek uitsteekt voor dementie en mantelzorg. UVIT is een grote verzekeraar, dus dit is een forse stap vooruit.”

Digitale coach

Dementie de baas kreeg eerder dit jaar een internationale prijs tijdens de Internationale Alzheimer Conferentie. Mantelzorgers kunnen zich via www.dementiedebaas.nl opgeven na een zelftest. De cursus beslaat acht lessen plus een terugkomles. Een digitale coach van Geriant geeft feedback. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Prijs voor zelfhulpsite Dementiedebaas.nl

Het is winst als mantelzorgers niet overbelast raken

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.