Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vakbond FNV boycot Zilveren Kruis Achmea

Vakbond FNV Zorg en Welzijn roept de leden in de gemeenten Utrecht, Ommen, Hardenberg en Zwolle op om zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea in te wisselen voor een andere verzekeraar. Reden voor de oproep is een proef van Achmea met een nieuwe vorm van wijkverpleging, waardoor onder meer de keuzevrijheid van klanten in het gedrang komt.
Vakbond FNV boycot Zilveren Kruis Achmea

‘De proef is niet meer dan een ordinaire bezuiniging’, aldus FNV-bestuurder Cor de Beurs zaterdag na berichtgeving door Trouw. Hij vertelt dat Achmea eerder heeft aangegeven dat het dit jaar per wijk of gemeente met nog maar één zorgaanbieder in zee wil. Thuiszorgaanbieders die na de aanbesteding buiten de boot vallen, mogen nog wel zorg leveren, maar krijgen maar 75 procent vergoed.

Werkzaamheden

‘Niet alleen wordt de keuzevrijheid van klanten om zeep geholpen’, aldus De Beurs. ‘Ook worden thuiszorgaanbieders die buiten de boot vallen gedwongen om hetzelfde werk te doen voor minder geld.’ Volgens de bond worden ook ziekenhuizen en huisartsen benadeeld door de proef. Zo bestaat de kans dat gespecialiseerde teams die patiënten begeleiden die uit het ziekenhuis ontslagen zijn hun werkzaamheden zullen stoppen.

Voorkeur

Een woordvoerster van Achmea benadrukt dat specialistische zorg en specialistische zorg voor kinderen buiten de proef blijven. Ze vindt het jammer dat FNV niet het hele verhaal vertelt. ‘Voor circa 80 procent van de klanten blijft de situatie zoals deze is’, benadrukte ze. Volgens haar zullen klanten ook de vergoeding blijven ontvangen, maar is de korting voor rekening van de thuiszorgaanbieder die niet de voorkeur geniet.

Papierwerk

Ook stelt ze dat de proef voor veel minder papierwerk zorgt. Daarnaast zal de regisseursrol voor de wijkverpleging, zoals de overheid deze voor ogen heeft, op deze manier beter ingevuld worden. Om er zeker van te zijn dat thuiszorgorganisaties niet onder de kostprijs hebben ingetekend, heeft Achmea daarvoor ook een ondergrens ingesteld. (ANP)

1 REACTIE

  1. Zilveren Kruis Achmea doet heel erg zijn best om weer meer klanten kwijt te raken. Men wil de keuze vrijheid van klanten nog verder beperken, en zorgverleners laten werken onder de kostprijs. Achmea is ook het concern dat van privacy handelswaar wil maken: kortingen geven op premies als je je privacy inlevert.
    Het is weer de tijd om voor 2016 uw zorgverzekeraar te kiezen. Achmea maakt met zijn gedrag de keuze weer wat eenvoudiger

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.