Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Begeleiding dementie moet goed geregeld zijn’

Staatssecretaris Van Rijn heeft alle betrokken partijen uitgenodigd voor een gesprek over de begeleiding van mensen met dementie. Aanleiding zijn de problemen met het casemanagement dementie, waar Zorgvisie onlangs over berichtte.
st-rijn.jpeg

De staatssecretaris zei gisterenavond in het televisieprogramma Nieuwsuur dat de begeleiding van mensen met dementie beter moet. Doordat de casemanager dementie tegenwoordig als onderdeel van wijkverpleegkunde wordt ingekocht, leggen steeds meer zorgaanbieders hun werk bij de generalistische wijkverpleegkundige neer. Cliënten en mantelzorgers raken hun vertrouwde ‘gezicht’ kwijt met een enorme schat aan kennis en ervaring op het gebied van dementie. En wijkverpleegkundigen krijgen er taken bij die ze er eigenlijk niet bij kunnen hebben.

Probleem
Staatssecretaris Van Rijn erkent in Nieuwsuur dat er een probleem is. Hij heeft signalen gekregen dat het niet goed gaat en heeft per direct alle betrokken partijen uitgenodigd voor een gesprek. ‘Er is discussie over de vraag: moet er een aparte casemanager zijn of doet de wijkverpleegkundige dat. Weet u, het maakt mij niet zoveel uit. Dit moet in de praktijk gewoon goed geregeld zijn’, aldus Van Rijn. De staatssecretaris wil liever geen nieuwe regels, maar hij zegt dat meer toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een mogelijkheid zou zijn.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.