Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn halveert verantwoordingsverplichting zorgaanbieders

Zorgaanbieders hoeven vanaf 2013 nog maar de helft van het oorspronkelijke aantal vragen in te vullen in het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording (JMV). Hiermee verlaagt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de bureaucratie voor zorginstellingen aanzienlijk.
Van Rijn halveert verantwoordingsverplichting zorgaanbieders
Foto: Jacques Zorgman

Vanaf volgend jaar kunnen instellingen een veel kortere verantwoording over 2012 aanleveren aan verschillende toezichthouders zoals het zorgkantoor en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Van Rijn: ‘Ik wil meer ruimte voor de medewerker en meer tijd voor de cliënt. Dit is een stap in de goede richting’.

Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording
Jaarlijks verantwoorden zorgaanbieders zich in het kader van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) door middel van een vaste opzet: het JMV. Daaruit is nu in overleg met betrokken partijen een fors deel geschrapt. Het bleek dat niet alle gevraagde informatie nodig is. Zo vervalt onder andere het maatschappelijk verslag en wordt het jaarverslag voortaan automatisch ook in het JMV geplaatst zodat aanbieders dit niet meer apart hoeven te doen.Klachten
Het ministerie van VWS ontving bij de start van het Experiment regelarme instellingen in januari dit jaar klachten over de hoeveelheid werk die medewerkers kwijt zijn om te voldoen aan de eisen van het jaardocument. In totaal kwamen er meer dan 700 klachten binnen over administratieve lasten in de zorg.


Regelvrije zorg
Dit jaar zijn er 25 experimenten in de langdurige zorg van start gegaan om de administratieve druk op zorgmedewerkers te verminderen. Net als Van Rijn heeft ook minister Schippers tijdens de behandeling van de begroting in de Tweede Kamer gewezen op het belang van het terugdringen van regeldruk in de zorg.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.