Van Rijn: ‘Indicatiestelling Wlz is niet strenger’

Het aantal mensen met een zware Wlz-indicatie stabiliseert. Van strengere indicatiestelling in de Wlz is geen sprake, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in antwoorden op Kamervragen van PVV-Kamerlid Fleur Agema en SP-Kamerlid Renske Leijten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
RijnMartinvan300vws.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn - Foto: VWS

PVV-Kamerlid Fleur Agema en SP-Kamerlid Renske Leijten stelden hun vragen na berichtgeving in Zorgvisie in september. Op basis van cijfers van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) concludeerde Zorgvisie dat het aantal indicaties voor zware verpleeghuiszorg was gehalveerd sinds 2015. Voor VV7 waren er in 2014 8.242 indicaties, en nog maar 4.245 in 2015. Voor VV8 werden er in 2014 2.118 indicaties afgegeven en nog maar 1145 in 2015. Ook de revalidatiezorg (VV9b) en de terminale zorg (VV10) dalen fors. Alle zware zorgzwaartepakketten (zzp’s) 7 tot en met 10 in verpleeghuizen samen nemen af van 22.241 in 2014 tot 15.212

2
102

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. In reactie op de opmerking van Fleur Agema. Je kan niet verwachten dat er (absoluut) meer mensen met een hogere indicatie worden opgenomen. Er zijn immers niet ineens veel meer mensen met een hogere indicatie. Vroeger werden ze eerder opgenomen, nu later, maar het zijn er niet méér. Wel kun je verwachten dat er minder mensen met een lagere indicatie worden opgenomen. Dus verhoudingsgewijs misschien wel meer mensen met een hogere indicatie.
    Titia Veldman

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.